ANO: Sīrija tīši vēršas pret bērniem

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Sīrijas varas iestādes sistemātiski un tīši vērš savus uzbrukumus pret bērniem, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz ANO cilvēktiesību pārstāves Navi Pilajas teikto. Bažas izraisot simtiem apcietinātu bērnu likteņi.

Ir ziņas par šausminošu izturēšanos pret bērniem nemieru laikā, BBC pastāstījusi ANO pārstāve. Simtiem bērnu esot aizturēti un spīdzināti. Ievainoti bērni tiek turēti apcietinājumā kopā ar pieaugušajiem nehumānos apstākļos. Tiem liegta medicīniskā palīdzība. Tie tiek izmantoti kā ķīlnieki vai informācijas avoti, stāsta Pilaja. Cilvēki, kas pastrādā šādus noziegumus ir jāsauc pie atbildības, viņa uzskata.

Sīrijas prezidents Bašars al Asads varētu izbeigt bērnu apcietināšanu un apturēt nogalināšanu, vienkārši izdodot rīkojumu, uzskata pārstāve. Prezidents ir atbildīgs par noziegumiem, ko veikuši valsts drošības spēki. “Ir pietiekami daudz pierādījumu, kas norāda uz faktu, ka daudzi no drošības spēku pastrādātajiem noziegumiem ir bijuši jāsaskaņo ar augstākos līmeņos,” viņa informē. Pārstāve izteica cerību, ka ANO Drošības padomei ir pietiekami daudz uzticamas informācijas, lai Sīrijas amatpersonas varētu nodot Starptautiskajai Krimināltiesai.

Jau vēstīts, ka Sīrijas valdība ir piekritusi pieņemt ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana piedāvāto miera plānu, lai pārtrauktu vardarbību valsstī.

Annana sešu punktu miera plāns paredz prezidenta Bašara al Asada spēku un smago ieroču atvilkšanu no protestu pārņemtajām pilsētām un divu stundu pamiera ievērošanu katru dienu, lai varētu sniegt humāno palīdzību kauju skartajās vietās. Plāns paredz arī atbrīvot sacelšanās laikā aizturētos cilvēkus. Tomēr tas neaicina Asadu atkāpties no amata.

Opozīcijas pārstāvji uzskata, ka miera plāns dod prezidentam Asadam papildus laiku. Galvenā opozīcijas grupa Sīrijas Nacionalā padome nevēlas sākt pārrunas, kamēr nav beigušās cīņas un cilvēku aizturēšanas. Sīrijas valdība tiek kritizēta arī par iepriekš doto solījumu nepildīšanu.

Jau vēstīts, ka Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 9100 cilvēku.


Написать комментарий