Krīgers: pensiju vecuma nepaaugstināšanai jāpārceļ 'māmiņu algas' uz pamatbudžetu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) joprojām nav mierā ar valdības lēmumu pakāpeniski palielināt pensionēšanās vecumu jau no 2014.gada, un kā risinājumu iesaka "māmiņu algu" pārcelšanu no sociālā budžeta uz pamatbudžetu, kā arī, piemēram, dārgās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ēkas nebūvēšanu, nepievienošanos Eiropas Savienības sankcijām pret Baltkrieviju, ēnu ekonomikas apkarošanu, skarbā intervijā "Latvijas radio" trešdienas rītā klāstīja LBAS vadītājs Pēteris Krīgers.

Uz „Latvijas radio” jautājumu, kādi ir alternatīvi risinājumi, ka atliktu pensijas vecuma paaugstināšanu, Krīgers pirmkārt aicināja sociālo budžetu atvieglot no izdevumiem, kas neattiecas uz tā būtību – „māmiņu algas” būtu jāpārliek uz pamatbudžetu. Tāds solis „uzreiz līdz 2016.gadam atrisinātu” nepieciešamās naudas daudzumu sociālajā budžetā, lai nebūtu jāpaaugstina pensionēšanas vecums.

Uz žurnālista aizrādījumu, no kurienes tiktu ņemta nauda „māmiņu algām” pamatbudžetā, Krīgers aizrādīja, ka, ja valdība nepiemērotus izdevumus mākot ielikt sociālajā budžetā, tad mācēšot arī atrast tos pamatbudžetā. Kā piemērus risinājumiem, kā ietaupīt naudu pamatbudžetā, Krīgers minēja – nebūvēt VID ēku par 40 miljoniem latu, nepievienoties Eiropas Savienības sankcijām pret Baltkrieviju, no kurām Latvijas ekonomika cietīs 20 miljonu latu zaudējumus, apkarot ēnu ekonomiku.

Kā galvenos argumentus, kāpēc arodbiedrības nav gatavas piekāpties valdībai pensionēšanās vecuma paaugstināšanas jautājumā, LBAS vadītājs minēja neatrisināto jautājumu, kā pirmspensijas vecuma cilvēkiem atrast darbu un to, ka palielinātais vecu cilvēku daudzums darba tirgū var atņemt darba vietas jauniešiem pēc skolas beigšanas. Attiecīgi šīs darbspējīgā vecuma iedzīvotāju grupas, kurām nebūs darba, būs slogs pašvaldībām, jo prasīs bezdarbnieku pabalstus, prognozē LBAS līderis.

Krīgers vēlreiz norādīja jau iepriekš bieži publiski pausto, ka LBAS būtu piekritušas pensionēšanās vecuma celšanai no 2016.gada, jo, kad par šo tematu uzsāktas diskusijas ar valdību, tā esot pārliecinājusi, ka 2016.gadā jau būs pilnībā iziets no krīzes un būs skaidrība par valsts tālāko attīstību. „Kas tik krasi mainīsies pa diviem gadiem, ka mēs nevaram pāris gadus paciesties un pieņemt sabiedrībai labvēlīgus lēmumus?” retoriski vaicā Krīgers.

Krīgers uzskata, ka 100% sabiedrības, izņemot valdību, ir pret pensionēšanās vecuma palielināšanu, bet valdība „kā ceļarullis pa vienvirziena ielu” turpina virzīt savu plānu. LBAS tāpēc turpinās vēstuļu akcijas, jo „Saeimas priekšsēdētājai patīk saņemt vēstules no cilvēkiem”, bet, ja šāds protesta veids nelīdzēs, meklēs ceļu referendumam.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets otrdien akceptēja grozījumus likumā par valsts pensijām, kas paredz pakāpeniski sākt pensionēšanās vecuma paaugstināšanu Latvijā no 2014.gada.


Написать комментарий