Sabiedrību saliedēs līdz pat 148 veidos

foto delfi.lv
foto delfi.lv

No dažādiem valsts resoriem ir saņemti 148 priekšlikumi sabiedrības saliedēšanai, no kuriem 30 jau tiek īstenoti vai vismaz ir izstrādes stadijā, intervijā telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" trešdienas rītā pastāstīja ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Galvenie virzieni, kuros notiks pastiprināts darbs, lai veicinātu sabiedrības saliedēšanu, ir vienotas informācijas telpas attīstīšana, kā sasniegšanai, piemēram, tiks atjaunota "Latvijas radio 4" apraide pierobežā, latviešu valodas demokrātisko vērtību skaidrošana, valsts atbalsts valodas mācīšanai, saikne ar izbraukušajiem, ieskaitot palīdzību latviešu valodas apguvē izbraukušo bērniem.

Premjers skaidroja, ka pašlaik iesniegtie 148 priekšlikumi tiek prioretizēti, un līdz aprīļa vidum būs skaidrs, kuri tiks ieviesti vispirms, atgādinot, ka daļa jau tiek īstenoti, bet daļai būs "finansiāli ietilpīgi", tāpēc varēs tikt ieviesti vēlāk.

Uz jautājumu, vai šādu sabiedrības saliedēšanās pasākumu efektivitāti iespējams izmērīt, Dombrovskis atbildēja pozitīvi: jau līdz šim dažādi mērījumi, kas norādot, kā uzlabojušās latviešu valodas zināšanas un lietojums, rāda, ka iespējams kvantitatīvi nomērīt sabiedrības saliedēšanos.

Jau vēstīts, ka februāra beigās pēc notikušā referenduma par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, Dombrovskis ar īpašu rezolūciju uzdeva visām ministrijām, kā arī KNAB, Valsts kancelejai un Sabiedrības integrācijas fondam divu nedēļu laikā sagatavot konkrētus priekšlikumus sabiedrības saliedētības veicināšanai, solot arī atrast budžeta līdzekļus šo priekšlikumu īstenošanai. Tobrīd premjers norādīja, ka "nepieciešama aktīva rīcība, lai veidotu laikmetīgu nacionālo identitāti un piederības sajūtu Latvijas valstij, nostiprināt valsts valodas pozīcijas un tās vienojošo lomu sabiedrībā, kā arī novērstu divkopienu sabiedrības veidošanās riskus".


Написать комментарий