Ķīnā pieaudzis izpildīto nāvessodu skaits

foto nra.lv
foto nra.lv

Pagājušogad pasaules valstīs izpildīts par 149 nāvessodiem vairāk nekā gadu iepriekš, to oficiālajam skaitam sasniedzot 676, liecina Amnesty International veiktais pētījums.

Tajā gan norādīts, ka, piemēram, Ķīna datus nav sniegusi, lai gan tiek uzskatīts, ka šajā valstī ik gadus nāvessodu izpilda simtiem, ja ne tūkstošiem cilvēku.

Amnesty International norāda, ka pērn strauji pieaudzis Tuvo Austrumu valstīs – Irānā, Irākā, Saūda Arābijā un Jemenā – izpildīto nāvessodu skaits. Piemēram, Irānā vien, pēc oficiāliem datiem, ar nāvi sodīti 360 cilvēku, turklāt trim ceturtdaļām no viņiem augstākais soda mērs piespriests par noziegumiem, kas saistīti ar narkotiku apriti. Reuters norāda, ka Amnesty International rīcībā esošā informācija liecina par vēl 274 gadījumiem, kad cilvēki Irānā sodīti ar nāvi – arī par tādiem noziegumiem kā laulības pārkāpšana un zaimošana. Ievērojami (no 27 līdz 82) pieaudzis arī Saūda Arābijā izpildīto nāvessodu skaits, Irākā gada laikā ar nāvi sodīti vismaz 68 cilvēki, ASV – 43, bet Jemenā – 41.

Organizācija norādījusi, ka tai joprojām neizdodas iegūt informāciju no tādām valstīm kā Ķīna, Baltkrievija, Mongolija un Vjetnama. Tomēr ir zināms, ka Baltkrievijā pērn ar nāvi sodīti vismaz divi cilvēki, arī šogad Aleksandra Lukašenko režīms pasteidzies izpildīt nāvessodu diviem jauniem vīriešiem, kuri atzīti par vainīgiem sprādziena organizēšanā Minskas metro. Ķīnas gadījumā iespējams runāt par simtiem, ja ne tūkstošiem izpildītu nāvessodu, norādīts ziņojumā, kurā gan piebilsts, ka Ķīna pērn atcēlusi augstāko soda mēru par 13 noziegumiem, kas saistīti ar valsts līdzekļu izlaupīšanu vai izsaimniekošanu.

Amnesty International arī norādījusi, ka 2011. gadā nāvessods izpildīts 20 pasaules valstīs (gadu iepriekš tādu bija 23). Aptuveni 18 750 cilvēkiem dažādās pasaules malās nāvessods ir piespriests, taču vēl nav izpildīts.


Темы: , , , ,
Написать комментарий