M.Ivanova-Jevsejeva: Saņemt pilsonību būs sarežģītāk 2

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Šodien, 6.septembrī, Saeimas plenārsēdē otrajā lasījumā tika izskatīts Pilsonības likums, kuru valdošās partijas izskata pirmo reizi desmit gadu laikā. Zīmīgi, ka gandrīz visi frakcijas „Saskaņas centrs” ar Latvijas pilsonības saņemšanas procedūras atvieglošanu saistītie priekšlikumi tika noraidīti. Saeimas deputāte no SC Marjana Ivanova-Jevsejeva atzīmēja, ka koalīcija ir nolēmusi būtiski sarežģīt naturalizācijas kārtību, kas ir kārtējā pļauka nepilsoņiem.

Līdz šim laikam latviešu valodā kā pamatvalodā iegūtās vidusskolas izglītības ieguvēji varēja pretendēt uz automātisko LR pilsonības saņemšanu. Šo iespēju izmantoja vairāku tūkstošu nepilsoņu bērni, kuriem latviešu valoda kļuva par otro dzimto valodu. „Taču „Vienotība” acīmredzot minēto normu uzskatīja par pārāk liberālu, jo tā tika izsvītrota no likuma. Šādā veidā valdošā partija lika saprast, ka, pirmkārt, nevēlas redzēt latviešu skolās nacionālās minoritātes, bet, otrkārt, pierādīja, ka jaunie pilsoņi no nacionālo minoritāšu vides viņiem nav vajadzīgi”, - atzīmēja M.Ivanova-Jevsejeva.

Viens no SC izteiktajiem priekšlikumiem, kas tika ignorēts, bija saistīts ar krievu skolu beidzēju, kuri tāpat kā latviešu skolu beidzēji kārto centralizētos valsts valodas eksāmenus un labi pārzina Latvijas vēsturi, valodu un kultūru, iespēju saņemt pilsonību, nekārtojot papildus pārbaudes. Šobrīd skolu beidzēji nav minēti Pilsonības likumā.

Pašlaik tiek radīti jauni apstākļi tiem, kas vēlas naturalizēties. „Nosacīti nelojāliem” Latvijas iedzīvotājiem var tikt atteiktas tiesības kārtot eksāmenu, lai saņemtu pilsonību. Gadījumā, ja kompetentie orgāni ir konstatējuši, ka cilvēks ar savu rīcību apdraud valsts drošību, sabiedrisko kārtību un konstitūcijā atrunātas vērtības, pretendentam uz pilsonību var tikt atteikts. „Būtībā, lai uz visiem laikiem zaudētu tiesības uz zilo pasi, pietiek neatļautā vietā novietot automašīnu un saņemt administratīvo sodu. Turklāt likums dod lielu brīvību specdienestiem. Atgādināšu, ka pēdējā Drošības policijas atskaitē kā Latvijai nelabvēlīgi subjekti, kas valstī veicina nestabilitāti, tiek minēti Eiropas Krievvalodīgās jaunatnes alianse, biedrība „Dzimtā valoda” u.c. Tāpēc minēto sabiedrisko organizāciju darbinieki savas aktīvās pozīcijas dēļ principā varētu zaudēt iespēju saņemt pilsonību”, - atzīmēja deputāte.

Jāatzīmē, ka viens no SC galvenajiem priekšlikumiem tomēr tika atbalstīts. Runa ir par nepilsoņu ģimenēs pēc 1991.gada dzimušajiem bērniem. Līdz šim laikam Latvijā 12 tūkstoši bērnu de-jure ir nepilsoņi, kaut arī varētu automātiski saņemt zilo pasi. Saskaņā ar statistikas datiem, vairāk nekā trīs tūkstoši no viņiem kļuvuši par situācijas ķīlniekiem, jo vecāki nespēja vienoties savā starpā – vienā gadījumā ģimenes apgādnieks atrodas ārzemēs, otrā – ģimenē nav intereses, citā – nav vēlmes. Pašlaik iesniegumu var uzrakstīt viens no vecākiem un bērnam tiks automātiski piešķirta pilsonība.

„Pilsonības likums joprojām nerisina amorālā pēc savas būtības nepilsoņa statusa problēmu. Saprotams, ka parakstu vākšana par nulles pilsonību nav izeja. Taču, ja „Vienotība” neiesaistīsies dialogā (priekšā ir likuma trešais lasījums) un nesāks risināt minēto problēmu parlamentā, referendums kļūs par vēl vienu likumā paredzēto līdzekli, lai likvidētu nepilsoņu institūtu”, - teica Ivanova-Jevsejeva.


Написать комментарий

Jaaaa,cik ilgi vel latvieshi,degunus cels gaisaaa?

007: Jaaaa,cik ilgi vel latvieshi,degunus cels gaisaaa?

Kas nu būtu runājis, šovinist. Bet nekas nav pasliktinājies jo tavs SC vairums atturējās, tā kā mazāk vajag klausīties MELOS un DEMOGOĢIJĀS!

Написать комментарий