Streļčenoks: Premjere grib noņemt mani no amata, jo nevar kontrolēt KNAB

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Ministru prezidente Laimdota Straujuma grib noņemt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku no amata, jo sāk zust iespēja iestādi kaut kādā veidā ietekmēt, intervijā portālam Mixnews.lv norādīja pats Streļčenoks.

Pēc viņa domām, Straujuma attiecībā uz viņu vadās pēc principa: "būtu cilvēks, bet juridiskos argumentus noņemšanai no amata atradīsim".

"Pirms es kļuvu par KNAB priekšnieku, publiskajā telpā bija ļoti daudz komentāru un rakstu par to, ka iestāde ir noteiktas partijas struktūrvienība. Mana pozīcija ir šāda: mēs nevaram būt nekādas partijas struktūrvienība. Varbūt šī nostāja deva bažas par to, ka nevar turpināt atļaut šādai neatkarīgajai institūcijai veikt pārbaudes attiecībā uz kaut vai premjerministres radiniekiem vai politiskajam partijām, citādi tā paliks nekontrolējama noteiktām ieinteresētajām personām," pastāstīja Streļčenoks.

Runājot par KNAB nodošanu Iekšlietu ministrijas (IeM) pārraudzībā, KNAB priekšnieks pauda šaubas, ka ekspertu darba grupa, kas vērtēja iestādes darbību, atbilstoši savam mandātam veica pienākumus.

"Ir jāskatās uz divām komisijām. Viena komisija, kas tika vērsta uz KNAB pilnveidošanu un uzraudzības funkciju stiprināšanu bija izveidota 2013.gada 3.decembrī. Tur strādāja 11 cilvēki, pieaicinot ekspertus. Komisija veica savu darbību vairāk nekā 11 mēnešus, un mandāts tai bija dots no Ģenerālprokuratūras. Savukārt pašreizējai komisijai bija mandāts vērtēt tikai 2014. gada pirmā pusgada rezultātus. Bet rezultātā secinājums - mainīt pārraudzību uz Iekšlietu ministriju. Tad ir jautājums, vai komisija atbilstoši savam mandātam veica pienākumus," norādīja KNAB priekšnieks.

Jāatgādina, ka Ekspertu darba grupa, kas izvērtēja KNAB darbību, rosina to pievienot Iekšlietu ministrijas resoram. Premjerministre uzskata, ka tādā gadījumā vienā sistēmā tiktu koncentrētas visas izmeklēšanas struktūras, kas ir pozitīvi vērtējams solis.


Написать комментарий