Inficētās cūkas sāk dedzināt pārvietojamā krematorijā 2

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Daugavpils novada Lauceses pagastā iedarbināta iegādātā dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu sadedzināšanas iekārta, kurā tiek dedzinātas Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ likvidētās mājas cūkas un mežacūkas, ziņo LETA Aatsaucoties uz Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvi Annu Joffi.

Pirmajā piegājienā iekārtā tika sadedzināti pirmie divi konteineri mājas cūku un mežacūku līķu. Pēc dzīvnieku līķu iekraušanas rūpīgi tika veikti visi nepieciešamie iesaistītās tehnikas dezinfekcijas darbi.

Dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu sadedzināšanas iekārtu, kas ražota Lielbritānijā un izmaksājusi 218 000 eiro, PVD iegādājās, lai nodrošinātu ĀCM izplatīšanas ierobežošanas pasākumu īstenošanu. Iekārta ir PVD īpašums un līdzekļu ieguldījums ilgtermiņā.

Dedzināšanas iekārta stundas laikā varēs sadedzināt vienu tonnu dzīvnieku blakusproduktu. Tās darbināšanas sākumā tā vairāk tiks noslogota ĀCM skarto dzīvnieku līķu sadedzināšanai. Dedzināšanas iekārtā darba procesu nodrošinās apmācīti speciālisti.

Dedzināšanas iekārtas atrašanās vieta ir saskaņota ar Daugavpils novada Lauceses pagastu.

Latvijā blakusproduktu savākšanu un transportēšanu veic SIA "Reneta" un SIA "Baltic Trade", nogādājot tos Lietuvas un Polijas atzītos blakusproduktu pārstrādes uzņēmumos. Saistībā ar ĀCM uzliesmojumu no Latvijas inficētās teritorijas nav pieļaujama beigto dzīvnieku transportēšana likvidēšanai uz citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti.

Līdz šim tos likvidēja, sadedzinot inficētā teritorijā ar pašvaldībām un Valsts vides dienestu saskaņotās sadedzināšanas vietās. Patlaban ĀCM skartajās teritorijās tiek saņemti mežacūku materiālu savākšanas papildu konteineri, tāpat tiek izstrādāti maršruti un grafiki blakusproduktu savākšanai un nogādāšanai sadedzināšanas iekārtā.

ĀCM vīruss Latvijā līdz šim tika apstiprināts 61 mežacūkai un 59 ĀCM inficētajām mājas cūkām 28 cūku novietnēs - 27 piemājas saimniecībās un vienā cūku fermā. Kopumā iznīcinātas 484 mājas cūkas. Iepriekš jau vēstīts, ka ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta 21 novadā - Vārkavas, Līvānu, Viļānu, Cēsu, Amatas, Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas, Gulbenes, Cesvaines, Ērgļu, Madonas, Lubānas, Kokneses, Pļaviņu, Krustpils, Varakļānu, Salas, Viesītes, Jēkabpils, Aknīstes un Ilūkstes novadā.

Tāpat ārkārtas zona noteikta piecu novadu atsevišķos pagastos - Ogres novada Ķeipenes, Taurupes, Mazozolu, Madlienas, Meņģeles un Krapes pagastā; Jaunjelgavas novada Seces, Staburaga un Sunākstes pagastā; Daugavpils, Preiļu un Riebiņu novadā un četrās pilsētās - Jēkabpilī, Daugavpilī, Valmierā un Rēzeknē.


Написать комментарий

Paziņojums
Cienījamie nekustamā īpašuma Baznīcas ielā 45, Daugavpilī, kadastra numurs 0500 015 2914, īpašnieki, daru jums zināmu, ka 2014.gada 26.augustā ir noslēgts pirkuma līgums, ar ko OLGA ZIEMELE, pers. kods , ir pārdevusi ANTONAM LEVICKIM, pers. kods , 23/50 domājamās daļas no nekustamā īpašuma Baznīcas ielā 45, Daugavpilī, kadastra numurs 0500 015 2914, par pirkuma maksu 13 500 EUR (trīspadsmit tūkstoši pieci simti euro).

Lūdzu jūs 2 (divu) mēnešu laikā no šī paziņojuma publicēšanas dienas izlemt jautājumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu uz 23/50 domājamo daļu no nekustamā īpašuma Baznīcas ielā 45, Daugavpilī. Ja vēlaties izmantot pirmpirkuma tiesības, paziņojumu par lēmumu izmantot pirmpirkuma tiesības nosūtīt uz adresi Liliju iela 51, Daugavpils, vai sazināties pa telefonu 20331806. Antons Levickis.
Izsludina zvērināta notāre Evija Paļuma.

Augstāk minētais paziņojums publicēts Latvijas Vēstnesis 29.08.2014.

Написать комментарий