Brisele sola palīdzēt embargo skartajiem dārzeņu ražotājiem

foto: AFP
foto: AFP

Briselē notikušas vairākas ārkārtas sanāksmes, pēc kurām Eiropas Komisija solījusi palīdzēt dārzeņu ražotājiem, kurus skar Krievijas noteiktais pārtikas importa aizliegums.

Ražas laika dēļ komisija atbalstam izvēlējusies ziedkāpostu, gurķu, tomātu, sēņu un piparu audzētājus.

Eiropas Savienības (ES) runasvīrs lauksaimniecības un lauku attīstības jautājumos Rodžers Vaits (Roger Waite) ceturtdien, 14.augustā, norādījis, ka par embargo ietekmi uz šo dārzeņu audzētājiem bažas paudušas «diezgan daudzas valstis».

Pēc Vaita teiktā, Komisija nākamās nedēļas sākumā paziņos par jaunu «tirgus stabilizēšanas pasākumu», kura mērķis būs neļaut, lai pārprodukcijas nonākšana tirgū strauji samazinātu cenas precēm, kuras embargo skāris vissmagāk.

Šāds pasākums tiek plānots pēc tam, kad Eiropas Savienība aizvadītajā nedēļā jau palīdzēja uzpirkt persikus un nektarīnus, kuru kopējā vērtība bija starp 20 un 30 miljoniem eiro.

Kā vēsta EU Observer, ES var izmantot 420 miljonu eiro lielu fondu, lai zemniekiem 50% apmērā kompensētu no tirgus izņemtos produktus, ja tos izmanto kā mēslojumu. Otra iespēja ir produktus kompensēt pilnā apmērā, ja tie tiek izdalīti skolām un slimnīcām.

Komisija 14.augustā arī vienojās rīkot iknedēļas tikšanās, lai izvērtētu nepieciešamību pēc papildu pasākumiem.


Написать комментарий