Pateicoties Latgales zoodārzam, Daugavpils tuvumā tagad var dzirdēt sarkanvēdera ugunskrupjus un redzēt bruņurupučus

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Zināms, ka jau vairākus gadus Latgales zoodārzs aktīvi un ļoti veiksmīgi piedalās starptautiskajā programmā LIFE+, kuras mērķis ir aizsargāt dabu un saglabāt Latvijas teritorijā reto un izzūdošo dzīvnieku sugas.

Šīs Eiropas programmas ietvaros mūsu zoodārzs vairākus gadus realizē trīs reto rāpuļu un abinieku sugu: sarkanvēdera ugunskrupju, gludeno čūsku un purva bruņurupuču aizsardzības projektu.

Latgales zoodārza direktors Mihails Pupiņš portālam Gorod.lv pastāstīja, ka pirms pusotras nedēļas Daugavpils apkārtnē tika izlaisti 42 purva bruņurupuči. Tādējādi plāns pārpildīts par 110%.

Daudzi no brīvībā palaistajiem purva bruņurupučiem jau ir pietiekami pieauguši, lai dētu olas un radītu pēcnācējus dabā. Tā kā tagad purva bruņurupučiem vairs nedraud izzušana, vismaz Daugavpils novada teritorijā to skaits pieaugs, pateicoties talantīgā Daugavpils zinātnieka un viņa domubiedru centieniem.

Turklāt reto dzīvnieku populācijas saglabāšanai dabā tika palaisti vairāk nekā 3 000 sarkanvēdera ugunskrupji, kuru acu zīlītēm, kā zināms, ir sirsniņu forma.

„Tas bija brīnišķīgi: mēs pārgriezām lentītes un plaidām krupjus lielajā pasaulē. Dzīvniekiem, protams, tas ir stress. Tiesa, no mūsu puses mēs visiem spēkiem cenšamies to samazināt: mūsu krupji ēd dabīgu barību. Ko darīt? Arī cilvēks atstāj tēva mājas, aizbraucot mācīties. Nevar visu mūžu nosēdēt virtuvē, jāiet lielajā dzīvē. Lūk, arī mūsu krupji devās uz savām universitātēm”, – pastāstīja M. Pupiņš.

Atgādināsim, ka projekts LIFE+, kuru realizē Latgales zoodārzs, ļauj saglabāt 3 konkrētas reto Latvijas dzīvnieku sugas: sarkanvēdera ugunskrupi, gludeno čūsku un purva bruņurupuci.

Starp citu, sarkanvēdera ugunskrupi jeb Bombina bombina, kuram raksturīgs spilgti sarkans vēders un neparasta dziesma, kura atgādina stabulīti vai dzeguzes kūkošanu, reti var sastapt dabā. Tai pat laikā Latvijas purva bruņurupucis oficiāli atzīsts par izmirušu sugu, kuras pilnīgai atjaunošanai nepieciešami ne mazāk kā 50 gadi.     

Tikai pateicoties zinātnieka Mihaila Pupiņa un viņa komandas degsmei un centieniem, tieši Daugavpils patlaban ir purva bruņurupuču saglabāšanas līderis.


Написать комментарий