Krastā izskalotas noslīkušā aktiera Ulda Stelmakera mirstīgās atliekas

Nīcas novada Nīcas pagasta Bernātos jūras krastā izskalotas arī noslīkušā Liepājas teātra aktiera Ulda Stelmakera mirstīgās atliekas, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Portāls Mixnews.lv jau rakstīja, ka aizvakar vakarā Kurzemē jūrā bojā gājuši Liepājas teātra aktieri Inese Jurjāne un Uldis Stelmakers.

VUGD iepriekš aģentūrai LETA pastāstīja, ka Bernātos jūrā devušies peldēt trīs cilvēki - vīrietis, sieviete un viņas pusaugu meita, bet krastā pašas spēkiem izpeldējusi tikai 13 gadus vecā sievietes meita. Viņas māte noslīkusi, bet vīrietis jūrā pazudis.

Pārmeklējot vietu, kur trijotne peldējās, glābēji apmēram 80 metrus no krasta atrada 49 gadus veco meitenes māti noslīkušu, bet vīrietis bija pazudis. Iestājoties tumsai, VUGD darbinieki meklēšanu pārtrauca, bet notikuma vietā palika Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centra ("MRCC Riga") speciālisti.

Saskaņā ar VUGD rīcībā esošo informāciju Latvijas ūdenstilpēs noslīkušo cilvēku skaits šogad pārsniedzis 100.

VUGD atgādina, ka ir aizliegts peldēties alkohola reibumā. Tāpat nedrīkst bez ūdens gultnes izpētes lēkt ūdenī no tramplīna, laipas, tilta vai krasta. Savukārt vecākiem un aizbildņiem jāatceras, ka aizliegts bērnu atstāt bez pieskatīšanas teritorijā, kurā ir ūdenstilpe.

Visdrošāk ir peldēties oficiālajās peldvietās, kā arī ieteicams nepeldēties vienam. VUGD atgādina, ka nav ieteicams peldēties stiprā vējā, naktī vai negaisa laikā.

VUGD aicina peldētājus nepārvērtēt savus spēkus, bet gadījumā, ja persona ir pārkarsusi saulē, ūdenī doties lēnām. Pretējā gadījumā var notikt strauja temperatūras maiņa, kas var izraisīt muskuļu krampjus vai sirdsdarbības un asinsrites traucējumus. Vizinoties ar ūdens transportlīdzekli, drošībai nepieciešams uzvilkt glābšanas vesti.

Slīcēju var glābt tikai cilvēks, kurš labi apguvis peldēšanas tehniku un zina paņēmienus, kā satvert cietušo un izvilkt viņu krastā. Personai, kura steigusies palīgā slīcējam, jāatceras parūpēties arī par savu drošību, izmantojot kādu peldlīdzekli, norāda VUGD. Savukārt no krasta slīcējam var sniegt palīdzību, pametot virvi vai kādu peldošu priekšmetu, kas palīdzētu noturēties virs ūdens.


Написать комментарий