Bin Ladena znotu atzīst pat vainīgu terorisma atbalstīšanā

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Ņujorkas tiesa otrdien atzina, ka kādreizējā "Al Qaeda" līdera Osamas Bin Ladena znots Suleimans Abu Ghaits ir vainīgs trijās apsūdzībās par sazvērestību nolūkā noslepkavot ASV pilsoņus, kā arī terorisma atbalstīšanā, ziņo LETA-AFP.

48 gadus vecajam Kuveitas islāmistu sludinātājam, kas līdz šim ir visietekmīgākais "Al Qaeda" pārstāvis, kura lietu izskatījusi ASV federālā tiesa, draud mūža ieslodzījums.

ASV prokuratūra uzskata, ka Abu Ghaits ir bijis Bin Ladena tuvākā loka pārstāvis un, būdams grupējuma galvenais rupors pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem, iedvesmojis jauno teroristu paaudzi.

Prāvas iznākums tiek gaidīts ar nepacietību, jo tie, kas izdara arvien pieaugošu spiedienu uz ASV prezidentu Baraku Obamu, lai panāktu Gvantanamo bāzē izvietotā teroristu aizturēšanas centra slēgšanu, procesu uztver kā apliecinājumu tam, ka ieslodzīto teroristu lietas var nodot izskatīšanai ASV civilajās tiesās.

Abu Ghaits noliedz savu vainu izvirzītajās apsūdzībās, taču pasaules ievērību viņš izpelnījies ar videoierakstu, kurā kopā ar Bin Ladenu 2001.gada 12.septembrī "Al Qaeda" vārdā uzņemas atbildību par uzbrukumiem ASV, kuros dienu iepriekš tika nogalināti gandrīz 3000 cilvēku.

Turpmāk izplatītajos videovēstījumos viņš draudēja ASV ar "lidmašīnu viesuļvētru". Varasiestādes šos ierakstus uzskata par pierādījumiem tam, ka Abu Ghaits bijis iesaistīts iecerē 2001.gada decembrī uzspridzināt transatlantiskā reisa lidmašīnu maršrutā Parīze-ASV, kas vēsturē iegājusi kā kurpes bumbas incidents.

2002.gadā Abu Ghaits no Irānas bēga uz Afganistānu. 2013.gadā viņš tika aizturēts Turcijā, kas viņu nosūtīja uz Jordāniju, kura savukārt viņu izdeva ASV.
 


Написать комментарий