Neskatoties uz neapmierinātību, daugavpilieši, tāpat kā visi valsts iedzīvotāji, pāries uz vasaras laiku

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā zināms, vairākus gadu desmitus saskaņā ar Latvijas Ministru kabineta noteikumiem valsts iedzīvotāji marta un oktobra pēdējā svētdienā pāriet uz vasaras un ziemas laiku. Divreiz gadā pulksteņa rādītājus uz priekšu vai atpakaļ griež vēl 70 pasaules valstu iedzīvotāji.

Šogad Ekonomikas ministrija nolēma veikt valsts iedzīvotāju aptauju un noskaidrot viņu attieksmi pret pāreju uz ziemas un vasaras laiku. Ministrijas rīkotajā aptaujā piedalījušies 6 000 respondentu. Aptauja tika rīkota, jo Eiropas Komisija aicināja Eiropas Savienības dalībvalstis paust viedokli, kā to iedzīvotāji, komersanti, valsts un pašvaldību institūcijas vērtē praksi Eiropā pavasarī vienoti pāriet uz vasaras laiku un rudenī atgriezties savā laika joslā.

Aptaujas rezultāti liecina, ka vairākums respondentu – ap 4 000 cilvēku jeb 78% - ir pret esošo kārtību, kad pavasarī un rudenī pulkstenis tiek grozīts.

Neskatoties uz aptaujas rezultātiem, ierastā kārtība netiks mainīta. Šogad pāreja uz vasaras laiku notiks 30.martā plkst.03:00 (naktī no sestdienas uz svētdienu), pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu uz priekšu.

Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981.gadā, un pasaules zinātnieki vairākus gadu desmitus pēta, kādā veidā pāreja uz vasaras un ziemas laiku ietekmē gan cilvēku veselību, gan valstu ekonomisko stāvokli.

Tiek uzskatīts, ka pulksteņu rādītāju pagriešana palīdz taupīt elektroenerģiju, zinātniskie pētījumi liecina, ka pēc pārejas uz vasaras laiku samazinās ceļu satiksmes negadījumu skaits un noziegumu skaits, jo cilvēki saules gaismu bauda stundu ilgāk.

Savukārt kā pulksteņu rādītāju pagriešanas trūkumu min to, ka mainās cilvēku un dzīvnieku bioloģiskais ritms un adaptācijai nepieciešams kāds laiks.


Написать комментарий