Latvijā viesojas Zviedrijas karaļpāris

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Divu dienu valsts vizītē Latvijā trešdien, 26.martā, ieradies Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs un karaliene Silvija.

Latvijā Zviedrijas karalim Kārlim XVI Gustavam pasniegts I šķiras Viestura ordenis, bet karalienei Silvijai – Atzinības krusta I šķira, informē Valsts prezidenta Preses dienests.

Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs un karaliene Silvija viesojās Latvijā jau 1992.gadā, tūlīt pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Zviedrijas karalis šīs vizītes laikā uzsvēris, ka Latvija šobrīd ir strauji augoša valsts un daudzpusējs sadarbības partneris Zviedrijai.

Ar 1,2 miljardu eiro tirdzniecības apgrozījumu Zviedrija ieņem 6.vietu starp Latvijas tirdzniecības partneriem, Zviedrija ir lielākais investors Latvijas ekonomikā ar kopējo reģistrēto investīciju apjomu uzņēmumu pamatkapitālā 1,7 miljardi eiro un 805 aktīviem uzņēmumiem.

Zviedrijas delegācijā, kas pavada karaļpāri, iekļauti daudzi nozīmīgi zviedru uzņēmēji un arī Latvijas uzņēmēju vidū ir liela interese par biznesa Forumu, kas tiek rīkots Zviedrijas valsts vizītes ietvaros. Uz to pieteikušies vairāk nekā 300 Latvijas uzņēmēju.

Kā viens no nozīmīgākajiem abu valstu sadarbības projektiem augstākās izglītības jomā Latvijā ir Rīgas Ekonomikas augstskolas dibināšana un attīstība, kam savā uzrunā pievērsās arī Zviedrijas karalis, atzīstot, ka no šīs skolas izauguši vairāki profesionāļi, kas šobrīd strādā Latvijas augstākajās institūcijās un valsts vadībā.

Turpinoties valsts vizītei, Latvijas prezidents un Zviedrijas karalis nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa, kā arī piedalīsies Latvijas – Zviedrijas biznesa foruma «Ilgtermiņa sadarbība ilgtspējīgai izaugsmei» atklāšanā.

Savukārt Latvijas Valsts prezidenta kundze un Zviedrijas karaliene Silvija apmeklēja Latvijas Nacionālo operu.


Написать комментарий