Ar ASV atbalstu Daugavpilī rūpējas par bērnu ar īpašām vajadzībām māmiņām

foto: Harijs Vucins
foto: Harijs Vucins

Īstenojot ASV vēstniecības Latvijā atbalstīto projektu „A Holiday for my Mom” („Uzdāvini mammai svētkus!”), Daugavpilī paredzēts veikt virkni veselību veicinošu aktivitāšu, iesaistot tajos bērnu ar īpašām vajadzībām māmiņas, informē projekta vadītājs, biedrības „Vingrošanas Olimpiskais centrs” Daugavpils filiāles vadītājs Aivars Plāte.

Lai arī cilvēki ar īpašām vajadzībām ir vieni no neaizsargātākajām iedzīvotāju kategorijām, kuriem ir nepieciešama pastāvīga palīdzība un īpaši jūtīga un rūpīga attieksme, sabiedrībā nereti tiek piemirsts par šo cilvēku māmiņām, kurām bieži vien nākas uzņemties lielāko daļu atbildības Šai sakarā der atcerēties, ka bērna morālais stāvoklis ir tieši atkarīgs no mammas morāla stāvokļa.

Jebkurā ģimenē sieviete - māte ir viena no centrālajām figūrām. No viņas ir atkarīgs gan mājīgums ģimenē, gan tajā valdošais mikroklimats. Mātes rūpes divkāršojas, ja ģimenē tiek audzināts bērns ar īpašām vajadzībām. Šādos gadījumos, rūpējoties par bērnu, mātes dzīve nereti ir noslogota 24 stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā.
Ja māmiņa ir pārgurusi un ģimenē valda sasprindzināta atmosfēra, neapskaužams ir arī bērna liktenis.

Patiesas rūpes par slimo bērnu paredz arī stipras, veselīgas ģimenes saglabāšanu, kurā valdītu savstarpēja mīlestība un miers. Šim nolūkam māmiņām ir jādot iespēja parūpēties arī par savu veselību, gan garīgo, gan arī fizisko, lai viņas neciestu no depresijas un skatītos nākotnē ar optimismu.

Projektā „Uzdāvini mammai svētkus!” bērnu - invalīdu māmiņām paredzētas sekojošas aktivitātes: pozitīvā vingrošana - vingrošanas nodarbības, kas orientētas uz relaksāciju un pozitīvo emociju iegūšanu; peldēšana; sāls istabas apmeklējums; veselības un skaistumkopšanas izstādes apmeklējums; bērnu zīmējumu izstādes, kas veltīta Māmiņu dienai, sarīkošana; starptautiskās suņu izstādes apmeklējums. Aktivitātēs paredzētas gan grupās, gan individuāli.

Projekta mērķi ir: dot māmiņām iespēju gūt pozitīvas emocijas, iedvesmoties, garīgi un fiziski atpūsties; uzlabot vietējo iedzīvotāju informētība par papildus sociāliem pakalpojumiem Daugavpilī; akcentēt vietējo iedzīvotāju uzmanību uz blakus dzīvojošām bērnu - invalīdu ģimenēm; veicināt vietējo iedzīvotāju sociālo atbildību.

Projekta dalībnieki: aptuveni 25 biedrības „Akonit” māmiņas. „Akonit” ir bērnu–invalīdu un to ģimeņu locekļu biedrība, kas ir dibināta ar mērķi veidot atbilstošu sabiedrības viedokli par bērnu un jauniešu ar kustības traucējumiem īpašām vajadzībām, kā arī palīdzēt risināt dažādas sociālas, medicīniskas un izglītības problēmas, lai bērni un jaunieši ar īpašām vajadzībām būtu pilntiesīgi mūsu sabiedrības locekļi; veicināt sabiedrībā izpratni un pozitīvu attieksmi pret ģimenēm, kurās aug bērni ar kustību traucējumiem.

Projektu realizē biedrība „Vingrošanas Olimpiskais centrs” sadarbībā ar Daugavpils Olimpisko centru. Projekts ilgs līdz š.g. 31.maijam.

Vingrošanas centrs darbojas Daugavpils Olimpiskajā centrā, Stadiona ielā 1, kopš 2010.gada 13.septembra. Tā dibinātāji ir Olimpiskais čempions sporta vingrošanā Igors Vihrovs un Olimpiskais vicečempions sporta vingrošanā Jevgēņijs Saproņenko, bet centra vadītājs ir daudzgadīgs Latvijas izlases treneris Aivars Plāte.


Написать комментарий