Grībauskaite: Lietuva gatava pieņemt ārstēšanai Kijevā ievainotos protestētājus

foto: Reuters/Scanpix
foto: Reuters/Scanpix

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite asi nosodījusi spēka lietošanu pret demonstrantiem Ukrainā un paziņojusi, ka Lietuva gatava pieņemt ārstēšanai Kijevā ievainotos protestētājus, ziņo LETA-ELTA.

Piektdien viņa tikusies ar Ukrainas vēstnieku Viļņā Valēriju Žovtenko un pārrunājusi situāciju Kijevas Neatkarības laukumā.

"Prezidente ļoti asi nosodījusi rupja spēka lietošanu Ukrainā, īpaši pret Eiromaidana protestu kustības dalībniekiem, kuru vidū ir nogalinātie un ievainotie. Viņa aicinājusi Ukrainas opozīciju un vadību sēsties pie sarunu galda un meklēt risinājumu, lai krīzes eskalācija tiktu pārtraukta un starptautiskajai sabiedrībai nevajadzētu iejaukties," pastāstījusi Grībauskaites galvenā ārlietu padomniece Jovita Neļupšiene.

Par iespējamajām sankcijām pret Ukrainu tikšanās laikā nav runāts.

Vēstnieks savukārt atbildējis, ka dialogs starp valdību un opozīciju Ukrainā jau sācies.

"Ceru, ka no šīs iekšpolitiskās situācijas tiks atrasta izeja," viņš uzsvēris, piebilzdams, ka Ukrainā šobrīd neesot tāda situācija, lai tai tiktu noteiktas starptautiskas sankcijas. "No Lietuvas puses ceru uz pacietību, izpratni un atbalstu," paziņojis Žovtenko.

Kā norādījusi prezidentes padomniece, desmit Kijevas sadursmēs ievainotie ukraiņi pirmdien tiks atvesti uz Lietuvu, lai saņemtu ārstēšanu un rehabilitāciju.

Par Lietuvas gatavību pieņemt ievainotos ukraiņus prezidente piektdien paziņojusi arī savā "Twitter" kontā.

"Lietuva atbalsta ukraiņu tautu - esam nolēmuši pieņemt ārstēšanai ievainotos," raksta Grībauskaite.

Turpat viņa norāda, ka vardarbība Kijevā jāizbeidz. "Euromaidana demonstranti nedrīkst kļūt par ķīlniekiem valdības un opozīcijas nespējai sarunāties," vēsta ieraksts.


Написать комментарий