Mūžībā aizgājusi aktrise Rūta Broka

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pēc īsas, bet grūtas slimības Čikāgā 21. janvārī mūžībā aizgājusi Dailes teātra bijusī kolēģe Rūta Broka.

Kā informē Dailes teātra pārstāvji, Brokas aktrises talants spilgti izpaudās jau skolas dramatiskajā pulciņā, kur viņa izrādes ģenerālmēģinājumā, sagādājot vislielāko pārsteigumu gan citiem pulciņa dalībniekiem, gan vadītājiem, pēkšņi pilnīgi profesionāli nospēlēja savu mazo otrā plāna varoni, kuru skatīties bija daudz interesantāk, nekā sekot līdzi padomju ludziņas intrigai un galveno varoņu pārdzīvojumiem.

Savulaik 1946. gadā dzimusī Broka, līdzīgi daudziem citiem tā laika jaunajiem censoņiem, devās studēt "uz ārzemēm" – Maskavas Teātra mākslas institūtu, kur mācījās teātra kritikas nodaļā, taču, neatradusi tur cerēto, pēc 3. kursa atgriezās Rīgā. No darba brīvajā laikā apmeklēja Rīgas kinostudijas Tautas kinoaktieru studiju (viena kinolomiņa jau bija nospēlēta skolas laikā), kuru beidzot iestājās Dailes teātra V (vēl neklātienes) studijā un kopā ar to ienāca Dailes teātrī.

Teātrī spēlētas gan mazo meiteņu lomas - Līzīte "Īsā pamācībā mīlēšanā", Mitila Māterlinka "Zilajā putnā", gan visdažādākās raksturlomas izrādēs, kuras atceroties, tūlīt acu priekšā nostājas, piemēram, Odrija V. Šekspīra "Kā jums tīk", Prozerpīne B. Šova "Kandidā", Iole Frīdriha Dirrenmata "Hēraklā un Augeja lopu laidarā". Visās šajās lomās viņa, kā saka kritiķi, "apliecina labu humora izjūtu, detaļu atklāsmē asa, trāpīga". Pilnīgi atšķirīga, bet tikpat kopā ar izrādi atmiņā paliekoša bija viņas Meitene Maskavas režisora A.Viļkina iestudētajā J.Druces lugā "Mūsu jaunības putni". Rūta ir dziedājusi un dejojusi visos Dailes teātra lielajos uzvedumos – R.B. Šeridana "Atjautīgajā auklē" pat ar dēliņu zem sirds.

Pēdējā izrāde, kurā viņa piedalījās, bija tobrīd politiski aktuālā, vēlēšanu bumam uzbangojot arī Latvijā, Dailes teātra entuziastu pēc Jaroslava Hašeka darbu motīviem veidotā "Cīņa par dvēselēm", kad kultūras sistēmā jau sākās lielās štatu samazināšanas ar visām no tā izrietošajām sekām. Drīz vien aktrise devās līdzi savam dzīvesbiedram uz pavisam tālām ārzemēm, kur viņam paveras pasniedzēja karjera. Viņas aktrises karjera ir beigusies.

"Pieminot savu jauko, emocionālo, sirsnīgo, izpalīdzīgo, patieso bijušo kolēģi, izsakām visdziļāko līdzjūtību viņas mīļajiem – dzīvesbiedram, dēlam un mazdēliem," norāda Dailes teātra pārstāvji.


Написать комментарий