VID aptur noziedzīga grupējuma darbību, kas organizēja fiktīvu darījumu ķēdes, lai izvairītos no nodokļu nomaksas

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas 2014.gada 22.janvārī apturēja starptautiska noziedzīga grupējuma darbību, informē VID.

Noziedzīgais grupējums laika posmā no 2013.janvāra līdz 2014.gada janvārim izvairījās no nodokļa nomaksas un legalizēja noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, tādējādi nodarot zaudējumus valsts budžetam 850,94 tūkstošu eiro apmērā (no tā izkrāptais PVN – 393,9 tūkstoši eiro).
Kriminālprocesa ietvaros vienlaicīgi veiktas 38 kratīšanas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Saistībā ar starptautiski apturētā noziedzīgā grupējuma darbību VID Finanšu policijas pārvaldē 2013.gada novembrī tika uzsākti trīs kriminālprocesi saskaņā ar Krimināllikumu.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas klienti savās pievienotās vērtības nodokļa atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma valsts budžetā maksājamo nodokļu apmēru.

Starptautiska noziedzīga grupējuma darbības shēmā iesaistīti ne mazāk kā 30 uzņēmumi, kuru pamatnodarbošanās ir automašīnu tirdzniecība un dārgmetālu iepirkšana un realizācija.

Sadarbojoties ar Lietuvas un Igaunijas tiesībsargājošām iestādēm, kriminālprocesu ietvaros vienlaicīgi gan Latvijā (Rīgā, Rīgas rajonā, Ogrē, Ogres novadā, Valmierā, Valmieras novadā), gan Lietuvā un Igaunijā tika veiktas 38 kratīšanas uzņēmumu juridiskajās adresēs, iesaistīto personu dzīvesvietās un automašīnās. Kratīšanu laikā VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki izņēma skaidras naudas līdzekļus 5965 eiro apmērā, nereģistrētu šaujamieroci un munīciju, kā arī investīciju zeltu un sudrabu, kuru aptuvenā vērtība šobrīd ir 70 tūkstoši eiro.

Kriminālprocesu ietvaros par aizdomās turētām atzītas 14 personas; trim no tām (Latvijas iedzīvotājiem) piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, bet pārējām 11 - ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Trim no aizdomās turētām personām ir krimināla pagātne; 2011.gadā viena no tām tika atzīta par vainīgu smaga noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, atbildība par ko paredzēta Krimināllikumā un kura izmeklēšana tika veikta VID Finanšu policijas pārvaldē. 

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.


Написать комментарий