Elektriķim no strāvas acis kļūst kā zvaigznītes

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Par visai neparastu medicīnisku fenomenu vēsta amerikāņu zinātnieki – Kalifornijā kāds elektriķis pārdzīvojis tādu strāvas triecienu, ka viņa acu zīlītes kļuvušas gandrīz kā zvaigznītes.

Kā vēsta žurnāla "New England Journal of Medicine" 23. janvāra numurs, incidents gan noticis pirms 10 gadiem, taču tagad elektriķi ārstējošais speciālists - dr. Bobijs Korns no Sandjego - aprakstījis pilnu slimības gaitu.

Kad elektriķis cieta negadījumā, viņš bija 42 gadus vecs. 14 000 voltu stiprs elektrības lādiņš nonāca kontaktā ar vīrieša kreiso plecu, un strāva izgāja cauri viņa ķermenim, ieskaitot redzes nervu (tas savieno acs aizmugurējo daļu ar smadzenēm).

"Redzes nervs jeb optiskais nervs ir ļoti līdzīgs jebkurai stieplei, kas vada elektrisko strāvu. Šajā gadījumā ekstrēmi spēcīgais strāvas trieciens radīja bojājumus arī pašam redzes nervam," rakstā skaidro ārsts.

Nākamo reizi dr. Korns pacientu apskatījis četras nedēļas pēc nelaimes gadījuma, kad elektriķis sūdzējās par redzes traucējumiem. Tad arī pirmo reizi tika novērotas dramatiskas kataraktas, kas pēc formas atgādināja zvaigznītes.

Ārsts šādas metamorfozes izskaidrot nespēj, tikai atgādina, ka eksperimentos ar dzīvniekiem novērots, ka pēc spēcīga elektriskā strāvas trieciena vispirms viņu acu lēcās parādās mazi burbulīši, saukti par vakuolām.

Četrus mēnešus pēc nelaimes gadījuma pacientam tika veikta kataraktas operācija, kas noritēja veiksmīgi, lai gan elektriķa redzes nervs joprojām bija bojāts un tāds arī paliks uz visu mūžu.

Savukārt desmit gadus pēc incidenta vīrieša redze abās acīs ir pasliktinājusies tiktāl, ka pārvietoties viņš var tikai ar sabiedrisko transportu, bet daudzas sadzīviskas lietas jādara citu cilvēku uzraudzībā.

 


Написать комментарий