'Liepāja metalurga' kārotājus vērtēs pēc spējas nodrošināt darba vietas

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Potenciālo "Liepājas metalurga" (LM) pircēju piedāvājumus vērtēs gan pēc piedāvātās cenas, gan gatavības nodrošināt līdz ar uzņēmuma maksātnespēju zaudētās darba vietas, apgalvo LM maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Piektdien Velmers Liepājā žurnālistiem atklāja detaļas par kreditoriem iesniegto uzņēmuma pārdošanas plānu. Vērtēta tikšot ne tikai piedāvātā cena par LM, bet arī tas, vai jaunais īpašnieks spēs nodrošināt iespēju darbiniekiem atgriezties darbā.

Konkrētus investoru vārdus Velmers vēl nenosauca, vien prognozēdams, ka tie noteikti būšot vairāk par pieciem.

"Starptautiskajā piedāvājumā par galvenajiem kritērijiem būs divi svarīgi rādītāji - cena, kā arī tas, vai potenciālais pircējs ir gatavs atjaunot ražošanu. [..]. Ir ļoti svarīgi, un mēs vēlamies, lai pēc uzņēmuma pārdošanas darbinieki varētu atgriezties darbā," piektdien sacīja Velmers.

Kā būtisks vērtēšanas kritērijs paredzēts arī potenciālā pircēja finansiālās iespējas, par kurām investoriem būs nepieciešams iesniegt apliecinājumus.

Administrators paredzējis LM pamatražotni - metāla kausēšanas ražotni, velmētavu, tehnoloģiskās iekārtas, nekustamos īpašumus un kustamo mantu, kas saistīta ar ražotnes darbības nodrošināšanu -, pārdot starptautiskā piedāvājumā. Šī procedūra tiks uzsākta tikai pēc kreditoru saņemtās piekrišanas plāna realizācijai.

Kreditoriem plāns jāizvērtē 15 darba dienu laikā no plāna iesniegšanas brīža. Plāns kreditoriem iesniegts 20.janvārī. Pagaidām tie savus komentārus par sagatavoto pārdošanas plānu vēl neesot snieguši.

Ja tā piekrišana netiks gūta 15 dienu laikā, tad Velmers plānu grozīs un iesniegs vērtēšanai vēlreiz.

Jau ziņots, ka  2013. gada 12. novembrī Liepājas tiesa pasludināja "Liepājas metalurga" maksātnespēju, kā rezultātā uzņēmums pilnībā pārgāja maksātnespējas administratora Velmera pārraudzībā.

Pēdējo divu mēnešu laikā esot notikusi uzņēmuma inventarizācija un novērtējums. Uz tā pamata arī sagatavots uzņēmuma pārdošanas plāns, kas atspoguļojot "Liepājas metalurga" aktīvu pārdošanas kārtību un kritērijus. Tas ir nosūtīts nodrošinātajiem kreditoriem saskaņošanai, portālu "Delfi" informēja Velmera sabiedrisko attiecību pārstāvji.

Velmers iepriekš paudis pārliecību, ka atbilstoši veiktajam uzņēmuma novērtējumam, pārdodot neieķīlāto mantu, varētu iegūt 3 500 000 eiro bez izsoles un 1 000 000 eiro izsolē. Savukārt pārdodot ieķīlāto mantu varētu iegūt 112 300 000 eiro.

Nonākot finanšu grūtībās, "Liepājas metalurgs" jau pavasarī pārtrauca ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit" - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus.

Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica rūpnīcai valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.
 


Написать комментарий