Ekonomikas elite Davosā pievēršas augošajai nevienlīdzībai

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Šveices kūrortpilsētā Davosā norisinās Pasaules Ekonomikas forums, kur politiķi, vadošo uzņēmumu un finanšu iestāžu pārstāvji lielāko uzmanību pievērš debatēm, kā pasaulē samazināt strauji augošo ienākumu atšķirību.

Citkārt Davosas forumos par globalizācijas negatīvo ietekmi atgādina vien protestētāji, bet šogad foruma dalībnieki atzinuši, ka mainīt pieaugošo nevienlīdzības tendenci ir ne tikai morāls un pilsonisks pienākums, bet arī ekonomiska nepieciešamība.

Bloomberg vērtē, ka valstīs, kurās atkopšanās no krīzes ir lēnāka, darba ņēmēju algas ir zemākas un patēriņš nepalielinās. Vēlētāji pieprasa uzlabojumus, kas liek bankām un lielajiem uzņēmumiem baidīties no politiskiem lēmumiem un uzņēmējdarbību bremzējošiem pasākumiem no regulatoru puses.

Bažas par populistiskiem, tirgu kropļojošiem lēmumiem Davosā paudis Starptautiskā Finanšu institūta vadītājs Tims Adams (Tim Adams), kurš pārstāv ap 400 Rietumu finanšu iestāžu, tostarp amerikāņu investīciju banku grupu Goldman Sachs, britu banku Barclays un Vācijas Deutsche Bank.

«Jo ilgāk stagnē algas, jo vairāk pieaug spiediens tās palielināt, turklāt, ja darbinieki saņem mazas algas, tie nevar būt patērētāji,» ekonomiku pēckrīzes apstākļos vērtē Adamss.

«[Pasaules] ekonomika izskatās mazliet labāk, bet tagad jāvēro politika, jo situācijā, kad algas netiek līdzi inflācijai, vērojama tendence politizēt ekonomiku un mēģinājumi nevēlami ietekmēt uzņēmējdarbības vidi,» tā Davosā dominējošo tematu skaidro starptautiskais biznesa konsultāciju uzņēmums Boston Consulting Group.


Написать комментарий