Kopš eiro ieviešanas teju 4% gadījumu preču un pakalpojumu cenas ir sarukušas

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Janvārī, kopš pārejas uz eiro, vairākumam preču pamata cena ir palikusi nemainīga – 92,7% gadījumu preču un pakalpojumu cenu izmaiņas nav novērotas. Cenu pieaugums ir novērojams 3,6% gadījumu, savukārt 3,7% gadījumu cena ir samazinājusies.

Arī trešajā janvāra nedēļā pārtikas preču cena lielākoties saglabājusies nemainīga. Konstatēti atsevišķi gadījumi, kad cena samazinājusies griķiem un kausētajam sieram. Savukārt cena atsevišķos gadījumos pieaugusi Holandes sieram, biezpiena sieriņiem, kā arī doktora desai, liecina cenu monitoringa dati.

Sezonalitātes ietekmē atsevišķos gadījumos cena abos virzienos svārstījusies apelsīniem un banāniem. Dārgāki atsevišķos gadījumos kļuvuši sarkanie pipari, bet cena samazinājusies tomātiem un kāpostiem, savukārt gurķu cena svārstījusies abos virzienos.

Janvāra trešajā nedēļā cenas nav mainījušās saimniecības precēm, personīgās aprūpes precēm, kā arī tabakas izstrādājumiem. Atsevišķos gadījumos lētāki kļuvuši medikamenti.

Arī pakalpojumu cenas lielākoties saglabājušās nemainīgas. Atsevišķi cenu svārstību gadījumi, kas varētu būt skaidrojami ar eiro cenu noapaļošanu, novēroti ēdināšanas pakalpojumiem, autostāvvietu pakalpojumiem, veļas mazgāšanas un ķīmiskās tīrītavas pakalpojumiem, kā arī apavu remontam un muzeja apmeklējumam.

Savukārt degvielas cena šajā periodā Latvijā samazinājās 1% robežās, kas varētu būt saistīts ar pasaules cenu samazinājumu janvāra sākumā.


Написать комментарий