Eiropa uzslavē Latvijas Simtlatnieku programmu 2

foto: din.lv
foto: din.lv

No 2009. līdz 2011.gadam Latvijā īstenotā bezdarbnieku atbalsta programma "Darba praktizēšana ar stipendiju" jeb "Simtlatnieku programma" iekļauta Eiropas Savienības (ES) darba tirgus politikas labās prakses datubāzē, noskaidroja aģentūra LETA.

Tā bijusi viena no finansiāli ietilpīgākajām Eiropas Sociālā fonda (ESF) programmām Latvijā, aģentūrai LETA skaidroja Labklājības ministrijas (LM) pārstāve Liene Užule. Viņa sacīja, ka šī programma tikusi rūpīgi izvērtēta, kopumā secinot, ka tai bija būtiska loma bez darba esošo cilvēku situācijas uzlabošanai krīzes laikā.

"Simtlatnieku programma" piedāvāja sabiedriskā darba iespējas ilgtermiņa bezdarbniekiem, mazkvalificētiem cilvēkiem un tiem, kuri nebija iesaistīti citās nodarbinātības aktivitātēs, neieguva izglītību un nepiedalījās apmācībās. Programmā varēja veikt sabiedriskos darbus divus līdz sešus mēnešus. Pirmajos divos pasākuma darbības gados tās dalībnieki par paveikto saņēma 142 eiro (100 latu) stipendiju mēnesī, bet 2011.gada jūlijā samaksa tika samazināta līdz 114 eiro.

No 2009. līdz 2011.gadam programmā tika izveidots vairāk nekā 110 000 pagaidu darbavietu un iesaistīto mājsaimniecību ienākumi pieauga līdz 37%, salīdzinot ar līdzīgām mājsaimniecībām, kas nepiedalījās programmā, liecina Pasaules Bankas (PB) 2012.gadā veiktais programmas vērtējums. PB norāda, ka programma īstermiņā palīdzējusi nepieaugt nabadzībai.

Savukārt vairākos 2011.gadā veiktos pasākuma novērtējumos secināts, ka daļai programmas dalībnieku šis pasākums bijis alternatīva emigrācijai un nereģistrētajai nodarbinātībai. Tiek lēsts, ka programmā piedalījās vairāk nekā 74 000 cilvēku, no kuriem 45% tajā piedalījās vairāk nekā vienu reizi. Aptuveni 22% programmas dalībnieku atrada darbu pasākuma laikā vai pēc tā.

ES darba tirgus politikas labās prakses datubāzē šobrīd ir 21 programma. Drīzumā, ņemot vērā ES dalībvalstu interesi, tajā varētu tikt iekļauts vēl viens Latvijas īstenots pasākums - apmācību kuponu sistēma, pastāstīja LM pārstāve Užule.

LM apkopotie dati liecina, ka ESF līdzekļi no 2008.gada līdz 2013.gadam ļāvuši apmācīt kopumā 128 000 bezdarbnieku, no kuriem 34 600 pēc apmācībām iekārtojušies darbā. Apmācībās piedalījušies arī 22 500 nodarbinātie. Vēl 180 300 bezdarbnieki iesaistīti sabiedriski derīgos darbos.
Savukārt sociālās iekļaušanas pasākumos šajā laikā atbalstu saņēmušas 48 200 sociālās atstumtības riskam pakļautas personas, no kurām 16 000 pēc tam kļuvušas ekonomiski aktīvas. Savukārt no 2009.gada līdz 2013.gadam 18 000 cilvēku, tostarp 1600 cilvēku ar redzes un dzirdes traucējumiem, sociālās rehabilitācijas programmās palīdzēts atjaunot vai uzlabot sociālās funkcionēšanas spējas, lai viņi varētu atgūt sociālo statusu un iekļauties sabiedrībā.


Написать комментарий

''Eiropa uzslavē Latvijas Simtlatnieku programmu'' tas liecina tikai par to, ka Latvija Eiropai nerūp! Latviešus Eiropā uzskata par vergu tautu!
Vara var visu!!! Vai celies debesīs vai jūras dzīlēs nirsti- šo pašu svētāko Tu neaizmirsti! Tā ir mūsu Latvija!!! Ar zaļu skaudību, Jūsu Latvju Skaudības Dievs Skolnieciņš [Vislatvijas Skaudības Dievs Skolnieciņš] [Baltu Skaudības Dievība Skolnieciņš] ©Skolnieciņš 1999-bezgalība ;-) #Skolnieciņš (Skauģu Skauģis) #Skolnieciņš #Simtlatnieki #SimtlatniekaDēls
P.S. Simtlatnieku programma ir ļoti noziedzīga valdības rīcība pret savu tautu. Ēdušais neēdušo nesapratīs...

Mana ģimene ir cietusi “Simtlatnieku programmā”. Es tad vel biju bērns. Nabadzība bija sāpīga. Vienaudžu ņirgāšanās bija nepārvarama. Manam tēvam pirms dalības “Simtlatnieku programmā” bija pārciesti divi insulti un astma. Mans tēvs strādāja par celtnieku līdz 2006. gada beigām. 2007. gadā bija uz zilās lapas. Līdz 2007. gada beigām skaitījās firmā. Sākumā solīja darbu, bet darba nebija. Tā kā starp zilo lapu un atlaišanu bija tukšie mēneši, manam tēvam nepienācās bezdarbnieka pabalsts. Invaliditātes grupu neviens nedeva. Kaut gan ārstiem būtu jāzin kā celtniecības ķīmija ir kaitīga. 90-jos gados celtniecībā drošības tehniku neievēroja. Visiem bija po*uj, jo vajadzēja iegūt savu pirmo puslegālo kapitālu. Daudzi būvdarbu vadītāji celtniecības materiālus norakstīja, algas aploksnēs maksāja un vēlāk dibināja savas firmas. Tālab astma pēc darba celtniecībā nav nekāds dižais pārsteigums. Strādājot “Simtlatnieku programmā”, mans tēvs sākumā tīrīja ceļmalas no krūmiem un nelieliem kokiem. Par laimi, vietējā sociālā darbiniece ļāva paņemt sacirsto kā malku, taču dažreiz šķeldotāji mana tēva sacirsto atņēma. Tā bija žēlsirdība. Par traktora noalgošanu gan nācās maksāt. Tā kā mana māte dzina kandžu, samaksāt traktoristam nebija problēmu. Vēlāk mans tēvs mūrēja kapos akmens mūri. Viņš to restaurēja. Mūris bija sabrucis un manam tēvam nācās to pārtaisīt. Darbs ar akmeņiem ir smags, daudzi to nespēj/nemāk veikt. Esmu vājāks par savu tēvu, es tādu darbu nespētu veikt. Darbs ilga divas siltās sezonas. Līdz darba vietai nācās iet 5km turp un atpakaļ. Mūrēšanu uzraudzīja domes priekšsēdētājas vietnieks. Sākumā maksāja 100Ls, vēlāk nosacījumiem mainoties maksāja 80Ls. Protams, tēvam par darbu iedeva atzinības rakstu un 50 Ls aploksnē. Manam tēvam pēc tam piedāvāja mūrēt mūri citos kapos, taču mans tēvs atteicās. Veselība bija vāja, kā arī transportu neviens nenodrošināja. Pašlaik mans tēvs ir pensionārs. Viņam pirms darbspēju zaudēšanas bija 30 gadu stāžs, kaut arī bija laiki, kad nācās strādāt nelegāli. Diemžēl simtlatnieki netika iekļauti darba stāžā. Ar nabadzību es cīnos, studējot universitātē. Nabadzība man ir līdz kaklam. Ex. Labklājības ministrei Ilzei Viņķelei bija pietiekamas amatpersonas pilnvaras, lai izlabotu “Simtlatnieku programmas” netaisnības. Tajā laikā viņa bija pie varas. Taču viņa pievīla mani, manu tēvu un māti. Viņa uzmeta savu tautu. Nav viņai piedošanas šajā zemē. Nav Ilzei Viņķelei piedošanas šajā zemē. Mirušie visu redz. Veļu Māte visu zina. Karmas sods nāks par viņu un viņas dzimtu. Karma nav bēbis nevarīgs, tās kodiens ir ass un nežēlīgs. I. Viņķeles kundze atbildēs Dievu priekšā, viņu tiesās Dievi. Lai Ilze Viņķele dzīvo ilgu mūžu, taču Aizkapa valstībā viņu sagaida draņķīga dzīve. I. Viņķeles nākamās reinkarnācijas būs sūdīgas. Dievi man liecinieki!
Ar zaļu un kuplu skaudību, Skolnieciņš – Latvju Skaudības Dievs
(Vislatvijas Skaudības Dievs Skolnieciņš)
[Baltu Skaudības Dievs Skolnieciņš]
©Skolnieciņš 1999-bezgalība ;-)
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
#simtlatnieki #SimtlatniekuProgramma #Skolnieciņš #LatvjuDievuSvētība #pagāni

Написать комментарий