Daugavpils 2014.gada budžets: līdzekļu pietika daudzām vajadzībām, vairāk nekā pusmiljons eiro atlikts kā rezerve

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

23.janvārī Daugavpils pilsētas domes deputātu sēdē tika apstiprināts pilsētas 2014.gada budžets.

Kopējais pašvaldības budžets sastādīs 75 395 786 eiro (apmēram 50 milj. latu), izdevumi – 85 194 236 eiro (apmēram 60 milj. latu), šo starpību veido atlikums gada sākumā – 9,7 milj. eiro.

Jāatzīmē, ka sākotnēji aizvadītā - 2013. - gada budžeta ieņēmumi bija 51 590 574 lati, izdevumi – 63 025 359 lati, deficīts vai finansējums – 11 434 785 latus.

Domes Finanšu nodaļas vadītāja Edīte Upeniece paskaidroja deputātiem, ka pusi no budžeta ienākumiem sastāda iedzīvotāju ienākuma nodoklis, bet pārējo daļu – valsts dotācijas, līdzekļi projektu realizācijai, citi nodokļu un nenodokļu ieņēmumi. No izlīdzināšanas fonda, kā viena no nabadzīgākajām pašvaldībām, Daugavpils saņems 8,6 milj. eiro. Kasē ienāks arī apmēram 9 milj. eiro projektu realizācijai.

Kopumā izglītības jomā novirzīs 38% no kopējā izdevumu apjoma, ekonomiskajai darbībai - 26%, sociālajai aizsardzībai – 10%. Pa 7% izdevumu pienāksies atpūtai, reliģijai un sportam; pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai, vispārējiem valsts dienestiem; 4% – vides  aizsardzībai, 1% - sabiedriskās kārtības nodrošināšanai.

Lielu izdevumu pieaugumu nosaka minimālās darba algas paaugstināšana valstī (papildus 700 tūkst.). neskatoties uz augstākminēto, budžetā tika paredzēti līdzekļi vairākiem nozīmīgiem pasākumiem: apmēram pusmiljons eiro paredzēts nākamo projektu tehniskās dokumentācijas izstrādei, 150 tūkst. eiro paredzēti Centrālā parka rekonstrukcijai, teju pusmiljons eiro – energoefektivitātes pasākumu programmas līdzfinansējumam. Pietiekami lieli naudas līdzekļi ir iedalīti ne tikai pašvaldību minimālajām vajadzībām, bet arī remontiem, materiāli tehniskās bāzes uzlabošanai, ievērojams pieaugums novērojams Municipālās policijas darba finansējumā. Budžetā izdevās paredzēt līdzekļus arī papildus sociālajām atlaidēm, kopumā sociālajā jomā novirzīs 8,5 milj. eiro. Sporta jomai budžetā paredzēti 2,5 milj. eiro, no kuriem vairāk nekā pusmiljons eiro tiks novirzīts sporta klubu dotācijām, apmēram miljons – sporta pasākumiem. 375 tūkst. eiro plānots izmantot vasaras nometņu organizēšanai un skolēnu nodarbinātībai.

Kredītu atmaksai šogad tiks novirzīti 3,4 milj. eiro, savukārt kopējās parādsaistības ir 68,7 milj. eiro, kredītportfeli viedo 9,7% no pamatbudžeta ieņēmumu summas (atļautais maksimums – 20%).

Neparedzētiem izdevumiem pašvaldība iedalījusi 560 tūkst. eiro. E.Upeniece paskaidroja, ka pērn šim mērķim bija ieplānoti 300 tūkst. latu (427 tūkst. eiro) un visi līdzekļi netika izmantoti.

Budžeta apstiprināšanas gaitā jautājumi bija radušies Aivaram Brokam, Dmitrijam Rodionovam, Natālijai Petrovai un Aleksandram Samarinam. Rezultātā visi 13 sēdē piedalījušies deputāti (nepiedalījās tikai Vladimirs Borisjonoks un Pēteris Dzalbe) nobalsoja par 2014.gada budžeta apstiprināšanu.

Neskatoties uz to, ka pilsētas mērs iepriekš brīdināja, ka budžets būs diezgan labs, pēc tā pieņemšanas aplaudēja nevis deputāti, bet sēžu zālē klātesošie pašvaldības iestāžu pārstāvji.
 


Написать комментарий