Eiro ieviešana – iedzīvotāji sūdzas par zāļu cenām

foto: valmiera24.lv
foto: valmiera24.lv

Kopš eiro ieviešanas gadu mijā Veselības inspekcija saņem ļoti daudz iedzīvotāju sūdzību par produktu cenu kāpumu aptiekās, tomēr pagaidām pārkāpumi nav konstatēti, portālu "Delfi" informēja Veselības inspekcijā (VI).

Pārbaudēs pēc eiro ieviešanas VI devusies vien divas dienas un pagaidām pārkāpumus nav manījuši. "Telefons ir karsts," par iedzīvotāju sūdzību skaitu teic VI Zāļu kontroles nodaļas vadītāja Linda Rotberga. Katra sūdzība tiek pārbaudīta, viņa sola.

Arī portāls "Delfi" saņēmis ziņas no lasītājiem par strauju produktu cenu kāpumu atsevišķās aptiekās.

Zāļu cenu veidošanā tirgotājiem ir jāievēro stingri principi: kompensējamo medikamentu cenas ir fiksētas un tās nedrīkst mainīt, savukārt pārējām zālēm ir noteikti maksimālie lieltirgotavu un aptieku uzcenojumi. Ja vien šī maksimālās cenas netiek pārsniegtas, tad tirgotāji var brīvi palielināt vai samazināt cenas. "Varbūt tas nav ētiski, tomēr pārkāpums tas nav," atzīst Rotberga.

Zāļu valsts aģentūras interneta mājaslapā iespējams pārbaudīt visu zāļu maksimālo mazumtirdzniecības cenu gan latos, gan eiro. Zāļu maksimālās cenas tiek veidotas, ņemot vēra ražotāju paziņoto cenu.

Savukārt attiecībā uz to aptieku preču klāstu, kas nav medikamenti, proti, higiēnas precēm, uztura bagātinātājiem un citiem produktiem, šādi ierobežojumi neattiecas. VI pārstāve atzīst, ka inspektori ievērojuši, ka pēc eiro ieviešanas šādiem produktiem atsevišķos gadījumos cenas ir kāpušas.

To aptiekā tirgoto preču cenu norādes, kas nav zāles, pārbauda Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC). Tā pārstāve Ilze Žunde informē, ka galvenokārt tiek pārbaudīts tas, vai cenas ir norādītas gan latos, gan eiro, vai cenu aprēķināšana veikta korekti. Par to, ka tirgotājs cēlis kādu produktu cenas, PTAC nevar piemērot sodus. Tajos gadījums, kad uzņēmums ir pievienojies iniciatīvai "Godīgs eiro ieviesējs", bet pretēji parakstītajam memorandam izmanto eiro ieviešanu par aizsegu cenu paaugstināšanai, pastāv draudi tā reputācijai - tas tiks iekļauts "Negodīgu eiro ieviesēju" sarakstā.


Написать комментарий