Topošās koalīcijas partneri atbalsta Straujumas kandidatūru premjera amatam

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Topošās koalīcijas partneri atbalsta pašreizējās zemkopības ministres Laimdotas Straujumas (V) kandidatūru Ministru prezidenta amatam, ziņo LETA.

Pirmdien ar "Vienotības" premjera amatam izvirzīto Straujumu tikās visi potenciālās koalīcijas partneri - pie frakcijām nepiederošie deputāti, nacionālā apvienība VL-TB/LNNK, "Reformu partija" (RP), kā arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

Pie frakcijām nepiederošo deputātu līderis Klāvs Olšteins pēc tikšanās ar "Vienotības" pārstāvjiem un Straujumu norādīja, ka neatkarīgo deputātu grupa atbalsta Straujumu, atkārtojot, ka viņas virzīšana tiek vērtēta kā pārdomāts un pragmatisks solis. Pie frakcijām nepiederošie deputāti savu vietu valdībā redz ciešā sadarbībā ar "Vienotību" attiecībā uz satiksmes nozares pārraudzīšanu.
Arī VL-TB/LNNK konceptuāli atbalsta Straujumas kandidatūru valdības vadītājas amatam. VL-TB/LNNK apzināja valdes un frakcijas locekļu viedokli - kopumā pausts atbalsts Straujumas kandidatūrai. Oficiāli lēmumus vēl nav pieņemts, tas notiks vakarā VL-TB/LNNK valdes sēdē, piebilda nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Pirmdien neesot runāts par ministriju sadali, taču esot rasta "kopīga izpratne", ka kultūras ministre Dace Melbārde varētu turpināt darbu nākamajā valdībā, sacīja Bērziņš.

Tāpat arī RP valdes un frakcijas kopsēdē pirmdien vienbalsīgi nolemts atbalstīt Straujumu, žurnālistiem sacīja RP valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters. Par konkrētām ministru pozīcijām neesot runāts, turklāt Straujuma esot teikusi, ka sarunas par šo tēmu neesot bijušas vēl ne ar vienu partiju, arī ne ar "Vienotību", izteicās Demiters.

Sarunā pārrunāts premjera amata kandidātes redzējums par paveicamajiem darbiem.

Arī ZZS paudusi konceptuālu atbalstu, lai iekļautos "Vienotības" virzītās premjera amata kandidātes, zemkopības ministres Laimdotas Straujumas topošajā valdībā, teica ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. ZZS deleģēs pārstāvjus darba grupām, kuras veidos jaunās valdības deklarāciju, piebilda Brigmanis.

Savukārt pašlaik notiek "Vienotības" līderu, Straujumas un RP valdes priekšsēdētāja Demitera tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, bet pl.16:00 viņiem pievienosies citu Saeimas frakciju pārstāvji un pie frakcijām nepiederošo deputātu pārstāvis. Netiek izslēgta iespēja, ka atkarībā no šo sarunu rezultāta prezidents pirmdien varētu nākt klājā ar paziņojumu par premjera amata kandidāta nominēšanu.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka "Vienotība" svētdien valdes sēdē nolēmusi par Ministru prezidenta amata kandidātu virzīt pašreizējo zemkopības ministri Straujumu. Šajā pašā valdes sēdē Straujuma arī uzņemta partijas "Vienotība" rindās. Par to, vai uzticēt Straujumai valdības veidošanu, tagad būs jāizšķiras Valsts prezidentam Bērziņam.

Paredzēts, ka jauno koalīciju veidos līdzšinējie valdības partneri - "Vienotība", VL-TB/LNNK, RP un pie frakcijām nepiederošie deputāti, pieaicinot pašreiz opozīcijā esošu ZZS.


Написать комментарий