Audriņu traģēdiju pieminot

foto: rezekne.lv
foto: rezekne.lv

Sestdien, 4. janvārī notika ikgadējie atceres pasākumi, kuros tika pieminēti nevainīgi nogalinātie Audriņu ciema iedzīvotāji. Piemiņas brīži notika Audriņu ciemā, pie memoriāla Ančupānos, Rēzeknē pie piemiņas plāksnes blakus centrāltirgum, kā arī oficiālajā pasākumā Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā. Par to ziņo Rēzeknes pašvaldības portāls.

Šajos piemiņas pasākumos piedalījās Rēzeknes pilsētas domes, Rēzeknes novada domes, Audriņu pagasta pārvaldes vadība un pagasta iedzīvotāji, kā arī Rēzeknes pilsētas un novada iedzīvotāji un viesi. Pie Audriņu pagastā esošā pieminekļa Audriņu traģēdijas upuriem klātesošos uzrunāja Rēzeknes novada domes priekšsēdētāja vietniece Elvīra Pizāne un pagasta pārvaldes vadītājs Vladimirs Tihomirovs, pēc svinīgās ziedu nolikšanas un klusuma brīža visi pasākuma dalībnieki devās uz Ančupānu memoriālu. Atgādinām, ka Ančupānos Otrā pasaules kara laikā tika nogalināti ap 8 tūkstoši cilvēku, tostarp vairāk nekā 200 Audriņu iedzīvotāji – vīrieši, sievietes, bērni un jaundzimušie.

Rēzeknē, pie centrāltirgū esošās piemiņas plāksnes, vietā, kur pirms 72 gadiem tika nošauti Audriņu sādžas iedzīvotāji, klātesošos uzrunāja arī Rēzeknes pilsētas mērs Aleksandrs Bartaševičs: „Jebkurš karš ir ļaunums, kas paņem daudzu nevainīgu cilvēku dzīvības. Audriņu traģēdija mums ir jāatceras kaut vai tādēļ, lai nepieļautu tās atkārtošanos. Paldies visiem pilsētas un novada iedzīvotājiem, kā arī viesiem, kuri šeit sapulcējušies un, kuri noliec galvas, pieminot šīs traģēdijas nevainīgos upurus.”

Piemiņas pasākums noslēdzās Nacionālo biedrību kultūras namā, kur Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Rešetņikovs, uzrunājot klātesošos, pieminēja traģiski bojā gājušos Audriņu iedzīvotājus un atgādināja par vēl kādu nozīmīgu datumu Rēzeknes vēsturē – šogad 27. jūlijā aprit 70. gadadiena kopš Rēzeknes atbrīvošanas no vācu fašistiem. Piemiņas pasākums noslēdzās ar dokumentālās filmas „Bez ilūzijām” demonstrāciju.


Написать комментарий