Daugavpils pareizticīgie un vecticībnieki svinēs Ziemassvētku vakaru un gavēs līdz pirmajai zvaigznei

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Otrdien, 7.janvārī, visas pasaules pareizticīgie un vecticībnieki svin vienus no nozīmīgākajiem kristiešu svētkus – Kristus dzimšanas svētkus.

Šodien, pirmdien, 6.janvārī, ir šo svētku priekšvakars (šo dienu pirms Ziemassvētkiem dēvē par „Sočeļņik”) un pēdējā stingrā Ziemassvētku gavēņa, kas ilga 40 dienas, diena.

Šajā dienā pareizticīgie ēd „sočivo” – kviešu vai rīsu putru ar medu un augļiem. Tiek uzskatīts, ka Ziemassvētku priekšvakarā jāgavē līdz pirmajai zvaigznei.

Saskaņā ar senu tradīciju, uz galda jābūt putrai „kutja”, kompotam vai ķīselim.

Ziemassvētku dievkalpojums parasti ilgst aptuveni 3 stundas, pēc tam ir liturģija, pēc kuras cilvēki apsveic viens otru ar Kristus piedzimšanu.

Daugavpils Sv.Borisa un Gļeba pareizticīgo katedrālē 6.janvārī plkst.17:00 sāksies Vakara dievkalpojums. Pusnaktī sāksies agrā Dievišķā liturģija. Plkst.9:00 tur notiks vēlā Dievišķā liturģija, bet plkst.17:00 sāksies Nakts adorācija. Otrdien, 8.janvārī, liturģija sāksies plkst.9:00.

Dievmātes Aizmigšanas baznīcā, kas atrodas Puškina ielā 52, Vakara dievkalpojums sāksies plkst.17:00, Dievišķā liturģija notiks 7.janvārī plkst.9:00.

Aleksandra Ņevska pareizticīgo baznīcā Vakara dievkalpojums sāksies 6.janvārī plkst.17:00, bet svētku liturģija – Ziemassvētku rītā plkst.8:30.

Sv.Nikolaja pareizticīgo baznīcā (Grīvā) Vakara dievkalpojums sāksies plkst.16:00, bet liturģija – 7.janvārī plkst.10:00.

Akafists Kristus dzimšanai notiks arī Maļinovas Iļjas pareizticīgo baznīcā (plkst.17:00), bet svētku liturģija - Sv.Jāņa Kristītāja Vecsalienas pareizticīgo baznīcā (plkst.9:00).

12 dienas pēc Ziemassvētkiem tiek sauktas par „svjatkiem”, to laikā jāsvin Kristus dzimšana, jautri pavadot laiku.
 


Написать комментарий