Straujuma vistuvāk tam, kas neizdevās Ūdrei un Počai

foto: dzk.lv
foto: dzk.lv

"Vienotības" valdes izvirzītā Ministru prezidenta amata kandidāte ir pirmā sieviete, kas neatkarīgās Latvijas laikā ieguvusi reālu iespēju uzņemties valdības veidošanu un Ministru kabineta vadīšanu.

Līdz šim tikai vienu reizi kāds politiskais spēks oficiāli bija nosaucis sievieti – politiķi kā savu premjerministra amata kandidāti. Tas notika 2002. gadā, kad jaunizveidotā Latvijas Zemnieku savienības un Latvijas Zaļās partijas apvienība – Zaļo un zemnieku savienība (ZZS)– par savu premjera amata kandidāti bija izvirzījusi Ingrīdu Ūdri, kas kā iespējama valdības vadītāja bija minēta vēl 2000. gada pavasarī.

Ūdre lielajā politikā ienāca ar Aināra Šlesera pirmo "politisko projektu" – Jauno partiju. Vēlāk Šlesera un Ūdres ceļi šķīrās, Ūdre pievienojās Latvijas Zemnieku savienībai un pirms 8. Saeimas vēlēšanām tika nominēta kā ZZS premjera amata kandidāte, bet pēc tām kļuva par Saeimas priekšsēdētāju.

Tomēr vistuvāk nominācijai premjera amatam savulaik bija cita politiķe – bijusī valsts ieņēmumu valsts ministre, "Latvijas ceļa" biedre Aija Poča. 2000. gada pavasarī, pēc Andra Šķēles (Tautas partija) toreizējā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga kā iespējamus valdības veidotājus uz sarunām aicināja vairākus "Latvijas ceļa" politiķus, kuru vidū bija arī Poča un toreizējais Rīgas mērs Andris Bērziņš.

Aģentūras LETA arhīvā atrodamā informācija liecina, ka toreiz, 2000. gada aprīlī pēc tikšanās ar prezidenti Poča atzinusi, ka tomēr nav saņēmusi uzaicinājumu veidot valdību un paskaidrojusi, ka Vīķe-Freiberga ar izpratni uztvērusi Počas teikto, ka viņa nejūtas tik spēcīga, lai veidotu jaunu valdību. Toreiz Vīķe-Freiberga premjera amatam nominēja Bērziņu, kura valdība tika apstiprināta 2000. gada maija sākumā un nostrādāja līdz 2002. gada novembrim, kad jaunievēlētā Saeima premjera amatā ievēlēja Einaru Repši.

Līdz šim bezpartejiskā Straujuma savulaik ir bijusi Tautas partijas biedre. 2000. gada rudenī, laikā, kad Zemkopības ministriju vadīja Tautas partijas biedrs Atis Slakteris, viņa kļuva par Zemkopības ministrijas valsts sekretāri. 2007. gadā pēc cita tolaik Tautas partiju pārstāvoša ministra – Aigara Štokenberga – uzaicinājuma Straujuma kļuva par Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāri.

2011. gada rudenī, laikā, kad tika veidota tagad demisionējusī Dombrovska valdība, Štokenbergs laikrakstam "Diena" atzina, ka tieši viņš rekomendējis "Vienotībai" uzrunāt tolaik bezpartejisko Strajumu zemkopības ministra amatam.


Написать комментарий