Latgales seniori no psihiskiem traucējumiem cieš divreiz biežāk, nekā citu reģionu iedzīvotāji

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka mūsu valstī aptuveni 15 000 vecu cilvēku cieš no psihiskiem traucējumiem.

Tie ir 4% no senioru, kuri ir vecāki par 65 gadiem, kopskaita.

Pēc Daugavpils pilsētas domes deputāta un Psihoneiroloģiskās slimnīcas valdes locekļa Reiņa Joksta domām, salīdzinājumā ar Eiropas Savienību Latvijā ir vismazāk senioru, kuri cieš no dažāda veida psihiskiem traucējumiem. Piemēram, aptuveni 30% vecu amerikāņu ir dažādas mentālās veselības patoloģijas.

R.Joksts paziņoja portālam Gorod.lv, ka Latgales reģionā pastāv visai nopietna ar vecu cilvēku garīgās veselības traucējumiem saistītā problēma.

„Pastāv liela starpība psihisko slimību skaita ziņā, mūsu reģionā tā ir divreiz lielāka, nekā citos valsts reģionos. Arī mirstības līmenis ir par 25% augstāks, nekā citos reģionos.

Tas nozīmē, ka reģiona sociāli ekonomiskā attīstība būtiski ietekmē iedzīvotāju veselību. Nav noslēpums, ka Latgales reģions joprojām ir depresīvākais valsts reģions”, paskaidroja R.Joksts.

Pēc Latvijas psihiatru vārdiem, pensionāri bieži vien nepievērš uzmanību izmaiņām savā pašsajūtā, un slimība tiek diagnosticēta tikai tad, kad tās izārstēšana gandrīz nav iespējama.

Veci cilvēki problēmas ar atmiņu, uzmanības trūkumu un biežas galvassāpes parasti saista ar vecumu, taču tie var būt arī psihisko traucējumu simptomi.

Pierādīts, ka vecuma grupā virs 65 gadiem visizplatītākā diagnoze ir organiski psihiskie traucējumi, kuri veidojas sakarā ar smadzeņu slimībām: audzējiem, traumām vai iedzimtām kaitēm. Šīs slimības konstatētas aptuveni 80% vecu cilvēku.
Tiek plānots, ka, sākot ar šo gadu, Latvijā tiks īstenots iedzīvotāju garīgās veselības uzlabošanas plāns, kura ietvaros īpaša uzmanība tiks pievērsta veciem cilvēkiem.


Написать комментарий