Urbanovičs: Straujuma varētu veidot profesionāļu valdību, bet čuriku koalīciju mēs neatbalstīsim

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Lai gan zemkopības ministre Laimdota Straujuma (V) atbilst tam, lai veidotu profesionāļu valdību, apvienība "Saskaņas centrs" (SC) nekādā veidā neatbalstīs "čuriku valdības" turpinājumu, aģentūrai LETA uzsvēra SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Iepriekš presē jēdziens "čuriku koalīcija" ticis lietots, atsaucoties uz labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) izteikumiem. Viņa runājusi par spēli, kad vienošanās laikā kabatā tiek turēti sakrustoti pirksti cerībā, ka tādā gadījumā norunu nākotnē varēs mainīt.

SC frakcijas priekšsēdētājs norādīja, ka Straujuma ir vērtējama kā laime Latvijai, viņa kā ilggadēja ierēdne saglabās savu izpratni par nepieciešamo rīcību, taču jāņem vērā, ka "Vienotība" pašreizējai zemkopības ministrei jau sagatavojusi lielus iemauktus, tāpēc SC nekādā gadījumā nevarēs atbalstīt viņas vadībā veidotu "čuriku valdību".

Urbanovičs skaidroja, ka "Vienotība" ar šo soli ir apstiprinājusi, ka nav spējīga vienoties par kandidātu no sava vidus. Tam par iemeslu esot fakts, ka partijas biedri viens otru neieredz. Līdz ar to nācās virzīt Straujumu, kuru par sev lojālu uzskata gan jebkurš bijušais "tautpartijietis", gan jebkurš Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvis, norādīja politiķis.

Pēc viņa teiktā, pašai "Vienotībai" nav kandidāta, par ko varētu vienoties godīgā cīņā. "Vienotība" esot piekrāpusi Valdi Zatleru, "atņemot gan Valsts prezidenta amatu, gan neievēlot viņu par Saeimas priekšsēdētāju," līdz ar to secināms, ka "Vienotība" ir krāpnieku banda, uzsvēra Urbanovičs. Šī situācija nāk par sliktu valstij, piebilda politiķis.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka "Vienotība" svētdien valdes sēdē nolēmusi par Ministru prezidenta amata kandidātu virzīt pašreizējo zemkopības ministri Straujumu.

Pēc valdes sēdes "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa žurnālistiem apliecināja, ka pieņemti divi lēmumi - Straujuma uzņemta partijas rindās, kā arī "Vienotība" viņu nolēmusi izvirzīt par premjera amata kandidāti.

Atbildības sfēru jeb ministriju sadalījums starp potenciālajiem koalīcijas partneriem jaunajā valdībā varētu būt vienlīdzīgs, norādīja Āboltiņa, uzsverot, ka pagaidām gan šis jautājums pēc būtības vēl nav lemts.

Jau pirmdien, 6.janvārī, "Vienotības" pārstāvji dosies pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa, lai pārrunātu šo jautājumu. Tāpat jaunnedēļ tiks sāktas politiskās konsultācijas, pirmdien notiks saruna ar "Reformu partiju", tad šis jautājums tiks pārrunāts ar pārējiem potenciālās koalīcijas partneriem, lai varētu diskutēt par nākamās valdības aprisēm.

Demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis (V) gan sacīja, ka neformāli "Vienotība" jau konsultējusies ar potenciālajiem koalīcijas partneriem un "pirmās indikācijas" par Straujumas kandidatūru ir pozitīvas.

Gadījumā, ja Straujuma tiks apstiprināta par Ministru prezidenti, viņa kļūs par pirmo sievieti Latvijas vēsturē, kura ieņēmusi šo amatu.


Написать комментарий