Krājbankas kraha lieta izkustējusies; lūdz apsūdzēt sešus cilvēkus

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Divus gadus pēc "Latvijas Krājbankas" bankrota policija ir pabeigusi krimināllietas izmeklēšanu un lietas materiālus nodevusi prokuratūrai, lūdzot apsūdzēt sešus cilvēkus, tostarp bankas īpašnieku Vladimiru Antonovu un valdes priekšsēdētāju Ivaru Priedīti, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Apsūdzības lūdz uzrādīt par līdzekļu piesavināšanos, piesavināšanās atbalstīšanu, dienesta pilnvaru pārsniegšanu un grāmatvedības noteikumu pārkāpšanu. Prokuratūra policijas materiālus saņēmusi 28.decembrī.

"Tātad prokuratūra no Valsts policijas ir saņēmusi konkrētas krimināllietas materiālus un šobrīd tiek lemts jautājums par kriminālvajāšanas uzsākšanu likumā noteiktajā kārtībā, kas ir desmit dienu laikā pēc tam, kad šie krimināllietas materiāli saņemti," raidījumā komentē prokuratūras pārstāve Aiga Šēnberga.

Raidījums vēsta, ka policija saņēmusi atbildes no kolēģiem Austrijā un Luksemburgā, uz šo valstu bankām Antonovs un Priedītis bija pārskaitījuši "Krājbankas" naudu. Šīs atbildes ļāvušas nostiprināt pierādījumus.

Policija arī vairākas reizes pratinājusi Vladimiru Antonovu un viņa tēvu Aleksandru. "Nekā Personīga" rīcībā esošās ziņas liecina, ka izmeklētāji saņēmuši arī vērtīgas ziņas par politiķu Andra Šķēles, Aināra Šlesera un Aivara Lemberga lomu nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" kreditēšanā, ko veica "Krājbanka".

Antonova advokāts Viesturs Zauls raidījumam sacījis, ka procesuālās darbības ir veiktas Londonā un ir sniegtas plašas liecības, atbildēts ir uz visiem izmeklēšanas jautājumiem, kuri uzdoti. Jautāts par jautājumiem, kas skāruši Šķēli, Lembergu un Šleseru, advokāts atbildējis: "Nu to es jums tā nevaru tagad stāstīt, kādus jautājumus mums uzdeva un ko mēs atbildējām."

Raidījums vēsta, ka Antonovs jau kopš bankas kraha publiski atzinis - bijis spiests blēdīties. Latvijā ietekmīgu cilvēku uzstājības dēļ bankai esot nācies investēt naudu "airBaltic", stāsta raidījums. Baņķierim piedraudēts, ka pretējā gadījumā pašvaldības un Satiksmes ministrijas iestādes izņems savus noguldījumus.

Pēc bankas kraha Antonovi darīja visu, lai Latvija nepieprasītu izdošanu, izteica gatavību sadarboties ar izmeklētājiem un bankas likvidatoriem. Vēl šovasar bijušais baņķieris solīja atdot komponistam Raimondam Paulam visu noguldīto naudu līdz ar procentiem, vēsta raidījums.

Policija vēl nav saņēmusi atbildes uz tiesiskās palīdzības lūgumu no Krievijas. Ja to saņems, tad, iespējams, apsūdzību papildinās.

Jau vēstīts, ka 2011.gada nogalē "Krājbankā" tika konstatēts ap 100 miljonu latu līdzekļu iztrūkums, bet 23.decembrī Rīgas apgabaltiesa "Krājbanku" pasludināja par maksātnespējīgu. Ņemot vērā līdzekļu iztrūkumu, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome nolēma apturēt visu "Krājbankas" finanšu pakalpojumu sniegšanu. VP par notikušo sāka kriminālprocesu.

"Krājbankas" kriminālprocesā aizdomās par piesavināšanos lielā apmērā tiek turēts bijušais bankas prezidents Ivars Priedītis, bankas līdzīpašnieks Vladimirs Antonovs, kā arī bijušie bankas valdes locekļi Dzintars Pelcbergs un Mārtiņš Zalāns. Šajā kriminālprocesā izmeklētāji 2011.gadā aizturēja arī bijušo bankas valdes locekli Svetlanu Ovčiņņikovu.

Noziedzīgie nodarījumi, par kuriem tiek turēti aizdomās Priedītis, Antonovs, Pelcbergs un Zalāns, kvalificējami kā sevišķi smagi. Policija ir arestējusi minēto personu mantu.


Написать комментарий