Pastā pirmajā darba dienā pret eiro samainīts vairāk nekā miljons latu

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Jaunā gada pirmajā darbdienā - 2.janvārī - Latvijas Pasta 302 pasta nodaļās, kurās notiek latu maiņa pret eiro, apmainīti 1 158 711 lati, biznesa portālam "Nozare.lv" pavēstīja pasta preses sekretāre Zane Plone.

Savukārt kopumā visās 618 Latvijas Pasta pakalpojumu sniegšanas vietās, izmantojot eiro, 2.janvārī veiktas pakalpojumu operācijas par 150 400 eiro. Aktīvākais latu maiņas process pret eiro, līdzīgi kā ar eiro sākumkomplektu tirdzniecību, 2.janvārī bija vērojams Rīgas apkārtnes reģionu pasta nodaļās, savukārt mierīgākais - mazākās pasta nodaļās attālākos lauku apvidos.

Latvijas Pasts primāri ir pasta pakalpojumu nodrošinātājs, bet eiro ieviešanas procesā ar valstī vislielāko un sazarotāko nodaļu tīklu iesaistījies vietās, kur iedzīvotājiem nav citu iespēju naudas apmaiņai. Līdz 31.martam Latvijas Pasts saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem nodrošina latu bezmaksas maiņu pret eiro 302 pasta nodaļās valsts reģionos. Savai dzīvesvietai tuvāko naudas maiņas nodaļu iespējams noskaidrot Latvijas Pasta īpaši izveidotajā tīmekļa vietnē "www.eiropasts.lv".

Savukārt latus pret eiro bezskaidrā naudā iespējams samainīt jebkurā Latvijas Pasta nodaļā, atverot speciāli šim mērķim paredzētu maksājumu kontu Pasta norēķinu sistēmā. Konta atvēršana fiziskai personai jebkurā Latvijas Pasta nodaļā ir bez maksas, un no tā var veikt bezskaidras naudas pārskaitījumus uz citas fiziskas vai juridiskas personas kontu gan Pasta norēķinu sistēmā, gan bankā - kā Latvijā, tā ārzemēs.

Atbilstoši Eiro ieviešanas kārtības likuma normām Latvijas Pasts noteicis kārtību veiksmīga maiņas procesa nodrošināšanai virs 3000 latiem. Lai kādā no 302 Latvijas Pasta nodaļām varētu samainīt par 3000 latiem lielāku naudas summu, jāveic iepriekšēja rezervācija tajā pašā nodaļā, kur plānots veikt naudas maiņu. Trīs dienas iepriekš attiecīgajā pasta nodaļā jāierodas ar personu apliecinošu dokumentu un jāaizpilda iesniegums, norādot maiņai nepieciešamo summu. Savukārt pēc trim dienām tajā pašā nodaļā, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, ir iespēja samainīt iepriekš pieteikto summu.

Pirmās divas jaunā gada nedēļas, no 2014.gada 1.janvāra līdz 14.janvārim, par visiem pakalpojumiem iespējams norēķināties abās valūtās - gan latos, gan eiro -, bet naudas atlikums tiek izsniegts tikai eiro.


Написать комментарий