Latvijas Pastā ik dienu apstrādā teju 160 000 vēstuļu un 4 000 paku sūtījumu

foto: Latvijas pasts
foto: Latvijas pasts

Pasaules Pasta savienības 192 dalībvalstīs, tostarp arī Latvijā, trešdien, 9.oktobrī, jau 44.reizi atzīmēs Pasaules pasta dienu.

Šajā datumā tālajā 1874.gadā dibināta Pasaules pasta savienība, kas ir otra vecākā starptautiskā organizācija pasaulē un kuras mītne atrodas Šveices galvaspilsētā Bernē.

Latvijā Pasaules pasta dienu šogad atzīmēs, organizējot jau septīto postkroseru tikšanos, portālam BNN norāda uzņēmumā Latvijas Pasts.

Pasaules pasta savienības dalībvalstu pasta iestādēs strādā aptuveni pieci miljoni darbinieku. Katru dienu vairāk nekā 600 000 pasta nodaļās visā pasaulē tiek apkalpots miljards klientu, un katru gadu tiek apstrādāti vairāk nekā 350 miljardi vēstuļu un seši miljardi paku.

Latvijas Pasts šajā kolēģu saimē darbojas ar 618 pasta pakalpojumu sniegšanas vietām un vairāk nekā četriem tūkstošiem darbinieku. Viņi ik dienu apstrādā gandrīz 160 tūkstošus dažādu vēstuļu un nepilnus četrus tūkstošus paku sūtījumu.

«Neskatoties uz tūkstošgadīgo vēsturi, pasts joprojām ir būtisks informācijas un preču apmaiņas kanāls, kura nozīme līdz ar interneta tirdzniecības attīstību šajā segmentā tikai pieaug. Samazinoties tradicionālo pasta pakalpojumu izmantošanai, pasta komersantiem visā pasaulē par svarīgāko uzdevumu kļūst jaunu, modernu produktu un pakalpojumu radīšana un ieviešana,» atzīst Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Arnis Salnājs.

Vienlaikus, kā rāda prakse, arī mūsdienās popularitāti var gūt tik tradicionāls pasta pakalpojums kā pastkaršu sūtīšana. Pasaulē arvien lielāku atpazīstamību gūst pastkaršu sūtīšana, par pamatu izmantojot interneta vietni www.postcrossing.com. Pasaules pasta dienā Latvijas Pasts jau septīto reizi organizē Latvijas postkroseru tikšanos. Pasākuma dalībniekiem būs iespēja bez maksas nosūtīt savu vēstījumu nezināmiem vēstuļu draugiem, dalīties pastkaršu sūtīšanas pieredzē, kā arī uzklausīt Latvijas Filatēlistu savienības prezidentu Raimondu Jonīti, kurš pastāstīs par pastkaršu sūtīšanas tradīcijām pasaulē un Latvijā. Septītā starptautiskā pastkaršu sūtīšanas projekta PostcrossingLatvijas postkroseru tikšanās notiks 9.oktobrī plkst.17 kafejnīcā Cafe Boulangerie Bonjour, Jēkaba ielā 20/22, Rīgā.

Pasaules pasta savienība ir galvenā sadarbības organizācija starp pasta pakalpojumu sniedzējiem, palīdzot nodrošināt universālu tīklu, kas sniedz iespēju visām 192 dalībvalstīm sekot līdzi pasta produktu un pakalpojumu jaunumiem. Organizācija pilda konsultāciju, starpniecības un sadarbības lomu un nodrošina tehnisko palīdzību jautājumos, kuros tā nepieciešama. Savienība izstrādā starptautiskā pasta apmaiņas noteikumus un sniedz ieteikumus vēstuļu, paku un finanšu pakalpojumu apjoma palielināšanai, kā arī klientu apkalpošanas kvalitātes uzlabošanai.

Latvijas Pasts ir arī divu reģionālu straptautisku pasta nozares organizāciju biedrs. Tās ir 1993.gadā dibinātā PostEurop, kas apvieno 49 Eiropas valstu noteiktos pasta operatorus, un 1994.gadā dibinātā Baltijas Pasta savienība.


Написать комментарий