VUGD: Stradiņu slimnīca nedrīkstēja pagrabā glabāt skābekļa balonus

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Stradiņa slimnīca nedrīkstēja ēkas pagrabā glabāt skābekļa balonus, jo to aizliedz ugunsdrošības noteikumi. Skābekļa baloniem jābūt novietotiem atsevišķās, speciāli aprīkotās telpās, portālam “Delfi” sacīja Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inga Vetere.

Viņa apliecināja, ka februārī Stradiņos bijusi pēdējā ugunsdrošības pārbaude, kad ugunsdzēsēji pārbaudījuši visu slimnīcu, konstatējot salīdzinoši nebūtiskus pārkāpumus. Konkrēti 32.korpusā, kura pagrabā piektdien eksplodēja 23 tur izvietotie skābekļa baloni un izcēlās ugunsgrēks, kas lika slimnīcā izsludināt ārkārtas stāvokli un paralizēja visas slimnīcas darbu, glābēji atklājuši, ka ugunsdrošos šķēršļos neblīvās vietas nav aizdarītas ar blīvējošiem, dūmu necaurlaidīgiem materiāliem. Februārī baloni šī korpusa pagrabā nav bijuši novietoti.

Atbilstoša blīvēšana nodrošina to, ka tad, ja pagrabā izceļas sadūmojums, tas neceļas uz augšu. Vetere papildināja, ka februārī konstatētie pārkāpumi nav bijuši tik "kliedzoši", lai par to sodītu. Tāpat kā citās VUGD pārbaudēs, arī šajā slimnīcai noteikti termiņi neatbilstību novēršanai.

Pēc Stradiņu ugunsgrēka VUGD varētu vērtēt arī iestādes atbildību par ugunsdrošības prasību neievērošanu un balonu novietošanu ēkas pagrabā.

Vetere papildināja, ka VUGD pārbaudēs iestādēs parasti vērtē signalizācijas esamību, ūdensapgādi un ugunsdrošību. Attiecībā uz izskanējušo informāciju, ka Stradiņos piektdien bijusi slēgta evakuācijas izeja, Vetere piebilda, ka to īsti VUGD nevar izkontrolēt. Ja pārbaudēs dienesta speciālistiem tiek parādīts, ka evakuācijas izeja ir, tad, kontrolēt to, vai tā ir vai nav aizslēgta, kā arī to, vai tā nav piekrauta ar kādiem priekšmetiem, jau vairs nav VUGD atbildība.

Tas jādara iestādē par ugunsdrošību atbildīgajam, tādejādi tālāk tā jau ir iestādes administrācijas atbildība, papildināja VUGD pārstāve.

Stradiņa slimnīcas Sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Sīle portālam „Delfi" atteicās komentēt to, kā bijis iespējams, ka baloni atradās ēkas pagrabā, lai gan tas ir aizliegts.

Tāpat viņa nekomentēja to, kāpēc, iespējams, bijusi slēgta evakuācijas izeja.

Sīkākus komentārus Sīle solīja sniegt pēc tam, kad slēdzienu par izmeklēšanā konstatēto būs sniegusi policija, kas sākusi kriminālprocesu saistībā ar ugunsnelaimi Stradiņos.

Sīle gan atklāja, ka jau tagad esot skaidrs, ka turpmāk skābekļa baloni pagrabā netikšot glabāti, bet gan izvietoti slimnīcas teritorijā speciālos slēgtos konteineros.

Sīle vēl piebilda, ka valde atbild par uzņēmumu kopumā, taču par konkrēto negadījumu, lai izdarītu secinājumus, vispirms esot jāsaņem ekspertu slēdzieni.

Vetere papildināja, ka pēc Stradiņu ugunsgrēka VUGD dosies papildus pārbaudēs, lai kontrolētu ugunsdrošību ārstniecības iestādēs. Pārbaudes notiks izlases kārtībā, jo dienests jau līdz martam pabijis plānotajās pārbaudēs slimnīcās.

Līdz šā gada marta beigām VUGD teritoriālo struktūrvienību ugunsdrošības uzraudzības inspektori pārbaudīja 70 slimnīcas, no tām 40 pašvaldību, 23 valsts un septiņas privātās.

VUGD apkopoja un nosūtīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Veselības ministrijai informatīvās vēstules ar apkopojumu par ugunsdrošības stāvokli to pārraudzībā esošās iestādēs.

Vēstulē tika aicinātas atbildīgās ministrijas pievērst pastiprinātu uzmanību ugunsdrošībai ārstniecības iestādēs un pakāpeniski veicināt ugunsdrošības uzlabošanu arī citos ministriju pārraudzībā esošajos objektos.

Toreiz tika konstatēts, ka četrās slimnīcās nav apmācīta atbildīgā persona par ugunsdrošību, piecās - neatbilstošs nodrošinājums ar ugunsdzēsības aparātiem un inventāru, piecās nav darba kārtībā stacionārā ugunsdzēsības sistēma, astoņās nav veikti elektroinstalācijas pretestības mērījumi, četrās nav darba kārtībā iekšējā ugunsdzēsības apgāde, četrās nav izstrādāts civilās aizsardzības plāns, bet 15 iestādēs ir nepieciešami labojumi civilās aizsardzības plānā.

Visticamāk, ka ārpuskārtas pārbaudes būs tajās slimnīcās, kur situācija bijusi sliktāka, piebilda Vetere.

Jau vēstīts, ka piektdienas rītā Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā Rīgā izcēlās ugunsgrēks, kuru dienas laikā izdevās lokalizēt un liesmu postītajā 32.korpusā atsākt slimnieku uzņemšanu. Ugunsgrēkā cieta divi, bet tika evakuēti 17 cilvēki.

Kādreizējais Stradiņa slimnīcas vadītājs Māris Pļaviņš paziņojis, ka kādreiz skābekļa baloni glabājušies atsevišķā ēkā un uz pagrabu zem 32.korpusa, visticamāk, pārvietoti saistībā ar rekonstrukcijas darbiem slimnīcā.

Ziņots arī, pēc piektdienas ugunsgrēka svētdien Stradiņa slimnīca atsākusi darbu ierastā režīmā, sniedzot neatliekamo medicīnisko palīdzību, plānveida operācijas un ambulatorisko palīdzību pilnā apjomā.


Написать комментарий