Strašuna: otrajā cetursknī apstrādes rūpniecība atkal balstīja ekonomisko izaugsmi

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pēc krituma pirmajā ceturksnī šī gada otrajā ceturksnī apstrādes rūpniecība atkal balstīja ekonomisko izaugsmi. Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem apstrādes rūpniecība ir pieaugusi par 1% pret iepriekšējo ceturksni. 

Lai arī otrajā ceturksnī apstrādes rūpniecības izlaide bija nedaudz zemāka nekā pirms gada, maijā-jūnijā ražošanas apjomi jau nedaudz pārspējuši pērnā gada līmeni.

Apstrādes rūpniecības nozaru sniegums joprojām ir ļoti dažāds. Šī gada otrajā ceturksnī vērojami kritumi metalurģijā, ķīmiskajā rūpniecībā un farmācijā, pavisam neliels samazinājums arī kokrūpniecībā. Savukārt divciparu gada izaugsme ir elektrisko iekārtu, mēbeļu un transportlīdzekļu (bez automašīnām) ražošanā. Ražošanas apjomu palielinājums vērojams arī pārtikas rūpniecībā, datoru un elektronikas ražošanā, papīrizstrādājumu ražošanā un poligrāfijā.

Rūpniecības un mazumtirdzniecības sniegums otrajā ceturksnī ļauj domāt, ka ekonomikas izaugsme saglabājās laba, neskatoties uz minimālu uzņēmēju un patērētāju noskaņojuma pasliktināšanos. Tas savukārt nozīmē, ka jaunu darba vietu radīšana un vidējās algas kāpums turpinājās, lai arī, iespējams, lēnākā tempā nekā līdz šim.


Написать комментарий