Turcijas valsts apvērsuma lietā attaisno 21 apsūdzēto

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Tiesa Turcijā pirmdien, 5.augustā, attaisnojusi 21 cilvēku lietā par valsts apvērsuma rīkošanu, mēģinot gāzt Redžepa Tajipa Erdogana valdību, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vairāki cilvēki tomēr atzīti par vainīgiem un viņiem piespriesti bargi cietumsodi – līdz 20 gadiem aiz restēm.

Kopumā uz apsūdzēto sola ir 270 cilvēki – augsta ranga militāristi, tostarp bijušais Turcijas armijas šefs, kā ari juristi, skolotāji un žurnālisti.

Viņus apsūdz teroristiskas organizācijas "Ergenekon" izveidošanā, kura it kā 2003.gadā plānoja gāzt premjera Erdogana valdību. Kritiķi uzskata, ka lietu, kura jau rit četrus gadus, Erdogans un viņa atbalstītāji ir safabricējuši.

Jau vēstīts, ka atvaļinātie ģenerāļi apsūdzēti kā apvērsuma iedvesmotāji un vadītāji. 1909 lapaspuses garajā apsūdzības rakstā apgalvots, ka viņi apvērsuma plānus sākuši kaldināt jau 2003-2004.gadā, kad atradušies vēl dienestā, un turpinājuši savas aktivitātes arī pēc atvaļināšanās.

Tiesas priekšā stājies arī ietekmīgais žurnālists Mustafa Balbajs, kura dienasgrāmatā, kā tiek apgalvots apsūdzībā, pieminēta sazvērestība nolūkā izraisīt valsts apvērsumu, kā arī viņa kolēģis Tundžajs Ezkans. Abi viņi pazīstami kā asi valdības kritizētāji.

Citu ietekmīgu apsūdzēto vidū ir Ankaras tirdzniecības palātas vadītājs Sinans Ajgins, kā arī kāda Konstitucionālās tiesas tiesneša sieva un citi.


Написать комментарий