Konkurences dēļ OCTA apdrošinātāji neceļot polišu cenas; OCTA zaudējumi gada pirmajā pusē pārsniedz 2 miljonus latu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

2013. gada pirmajā pusgadā sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana (OCTA) apdrošinātājiem nesusi vairāk nekā 2 miljonus latu lielus zaudējumus, jo izmaksāto atlīdzību neto summa pieaugusi par 23,5 %, kamēr ienākumi no OCTA polisēm – tikai par 6 %.

Par to portālu "Delfi" informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB), kura informācijas sistēmas dati liecina, ka šī gada pirmajos sešos mēnešos apdrošinātāji un LTAB saņēmuši gandrīz 19, 5 tūkstošus zaudējumu pieteikumu, kas ir par 14 % vairāk nekā 2012. gada pirmajā pusē.

"Lai gan tiek runāts par nepieciešamību celt OCTA cenas, tirgū vēl joprojām saglabājas zemas OCTA polises cenas. Tās paaugstināt nav viegli, jo apdrošinātāju vidū pastāv liela konkurence - ir ienākuši jauni tirgus dalībnieki, kas vēlas iegūt savu tirgus daļu, savukārt tirgū jau ilgstoši strādājošās sabiedrības negrib to zaudēt," skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

„Pirmajā pusgadā būtiski pieaudzis pieteikumu skaits daudzos zaudējumu veidos. Tomēr īpaši zaudējumu pieteikumu skaits audzis par izmaksām valsts iestādēm, kurās ietilpst gan pensijas un pabalsti invalīdiem, atlīdzības personām par pārejošu darbnespēju, kā arī pensijas un pabalsti apgādājamajiem. Arīdzan šajā pusgadā pieaudzis zaudējumu pieteikumu skaits par ceļu satiksmes negadījumiem (CSNg), kuri notikuši iepriekšējos gados", informē LTAB valdes priekšsēdētājs.

Saistībā ar šī gada un iepriekšējo gadu zaudējumu pieteikumiem, 2013.gada pirmajos sešos mēnešos ir pieņemti 19 894 lēmumi par apdrošināšanas atlīdzības izmaksām par kopējo summu vairāk kā 12 miljonu latu apmērā, kas ir par 16 % vairāk nekā 2012.gada pirmajos mēnešos.

18 137 lēmumi par atlīdzību izmaksu pieņemti par Latvijā notikušiem CSNg, kopējai summai sasniedzot gandrīz 9,5 miljonus latu. Savukārt par ārvalstīs notikušajiem CSNg šī gada pirmajā pusgadā ir pieņemti 1 757 lēmumi par kopējo atlīdzību summu 3,2 miljonu latu apmērā.

Lielāko Garantijas fonda atlīdzību izmaksu daļu veido atlīdzību izmaksas par CSNg, kurus izraisījuši transportlīdzekļi bez OCTA. 2013.gada pirmajos mēnešos pieņemts 451 lēmums par kopējo summu 495 tūkstošu latu apmērā, kas ir par 36% vairāk nekā 2012.gada pirmajos mēnešos. Vidējās izmaksas lielums uz vienu apdrošināšanas gadījumu 2013.gada pirmajā pusē bija 1 316 lati, kas ir par 23 % vairāk kā pērnā gada pirmajā pusgadā.

Izmaksu apmēru no Garantija fonda ietekmējusi izmaksa vairāk kā 100 000 Ls apmērā par 2006.gadā Īrijā notikušu CSNg, kuru izraisījis Latvijā reģistrēts un neapdrošināts transportlīdzeklis.


Написать комментарий