Ziemeļamerikas geji ignorē ‘SPI Group’ aicinājumus un turpina boikotēt ‘Stolichnaya’ šņabi

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pēc tam, kad 1.augustā, Ņujorkā, protestējot pret geju, lesbiešu un transpersonu diskrimināciju Krievijā, pie Krievijas konsulāta ēkas tika izlietas sešas pudeles "Stolichnaya" un "Ruskij Standart", šņabja "Stolichnaya" ražotāja AS „Latvijas balzams” lielākie akcionāri "SPI Group" aicinājuši pret zīmolu vērstās akcijas pārtraukt, jo tiekot kaitēts Latvijas ekonomikai, nevis Krievijas, kā arī pats uzņēmums patiesībā atbalstot geju tiesības, vēsta portāls „The Star”.

Pēc geju tiesību aizstāvju organizāciju aicinājumiem daudzviet Ziemeļamerikā geju un lesbiešu bāros ar Krieviju cieši asociēto šņabi „Stolichnaya" vairs nepārdod. „Latvijas balzama” lielākie akcionāri "SPI Group" aicinājuši šo boikotu pārtraukt,  tāpat ārzemju presē tiek norādīts, ka boikots kaitējot Latvijas nevis Krievijas ekonomikai. Uzņēmums Latvijā nodrošina 600 darbavietas, un ir ievērojams eksporta dzinējspēks, norāda „The Star”.

ASV mediji gan atzīmē, ka „Latvijas balzama” īpašnieki ar 90 % kapitāldaļu ir Luksemburgā reģistrētais "SPI Group", kas savukārt pieder krievu miljardierim Jurijam Šefleram. Tādējādi boikots, lai gan skar arī Latvijas ekonomiku, tieši ietekmē arī Krieviju.

Te gan šņabja ražotāji uzstāj, ka pats Šeflers no Krievijas pirms vairākiem gadiem ir ticis izraidīts par atbalstu opozīcijas partijām. Tādējādi sanāk, ka „Latvijas balzama” īpašnieks patiesība esot vienā ierakumu pusē ar geju tiesību aizstāvjiem otrpus okeāna ASV.

Uz līdzīgiem argumentiem, atbalstot „Latvijas balzamu”, norādījusi Latvijas seksuālo minoritāšu  tiesību aizstāvju organizācija „Mozaīka”, kas aicina līdzīgās organizācijas ASV, Latvijas ekonomikai nenodarīt kaitējumu.

Tomēr viena no ASV geju tiesību aizstāvju organizācijām „Queer Nation” jau paspējusi atbildēt uz šo nostāju, sakot, ja „Latvijas balzama” īpašnieks patiesi atbalstītu Ziemeļamerikas geju protestus pret notiekošo Krievijā, tad būtu jau paspējis savu attieksmi izrādīt jau pirms pret gejiem naidīgā likuma pieņemšanas Krievijā. „Draugi neklusē, kad tiek uzbrukts viņu sabiedrotajiem,” aģentūrai „The Associated Press” norādījuši „Queer Nation”.

Līdz ar to boikots pret „Stolichnaya” šņabi Ziemeļamerikas geju kopienā paliek spēkā.

Grādīgā dzēriena ražotājs gan uzskata, ka notiekošo protesta akciju iespaidā produkcijas apjomu nav pamata samazināt.

AS "Latvijas balzams" komentārs

Komentējot vairākos masu medijos izskanējušo ziņu par to, ka AS "Latvijas balzams" darbību varētu ietekmēt Amerikas LGBT organizāciju aicinājums boikotēt Krievijas preces, kas maldīgi skāris arī degvīna zīmolu Stolichnaya", uzņēmuma Komunikācijas vadītāja Dana Hasana apliecināja, ka šobrīd nav pamata runāt par degvīna plānoto ražošanas apjomu samazinājumu.

Zīmola "Stolichnaya" īpašnieki – "SPI Group", kas atrodas Luksemburgā, informē, ka degvīna pārdošanas apjomus minētie notikumi nav ietekmējuši, pausts "Latvijas Balzama" paziņojumā Rīgas fondu biržai. Pašlaik notiek aktīvs skaidrojošs darbs, lai novērstu radušos pārpratumu par degvīna izcelsmi.


Написать комментарий