Ventspils protestē pret NATO iznīcinātāju lidojumiem virs pilsētas

foto: dayout.lv
foto: dayout.lv

Ventspils dome Aizsardzības ministriju aicina parūpēties par iedzīvotāju drošību un ierobežot iznīcinātāju zemos lidojumus virs pilsētas. Ministrija izmaiņas nesola.

Ventspils dome ir saņēmusi neskaitāmas iedzīvotāju sūdzības, kurās pausta neapmierinātība, nedrošība un satraukums par NATO iznīcinātāju zemajiem lidojumiem virs pilsētas.

Pašvaldībai radušās pamatotas šaubas, vai Ventspils drošības ziņā ir pareizi novērtēta un vai ir ievēroti Ministru kabineta noteikumi par zemajiem lidojumiem. Aizsardzības ministram Artim Pabrikam adresētajā vēstulē pašvaldība norāda, ka Ventspils ir viena no lielākajām Baltijas jūras tranzīta ostām un tajā vienīgajā visā valstī atrodas astoņi augstākās bīstamības pakāpes uzņēmumi.

Ventspils teritorijā tiek pārvadāti un ostas rezervuāros uzglabāti vidēji 200 līdz 300 tūkstoši tonnu dažādu bīstamu vielu. Ventspils dome uzskata, ka militāro lidmašīnu zemā patrulēšana virs bīstamajiem uzņēmumiem rada paaugstinātu risku. «Visa Ventspils pilsēta un tās iedzīvotāji tiek pakļauti zināmam riskam iespējamo avāriju gadījumos, ko varētu veicināt nepareizi izvēlētā lidojumu taktika patrulēšanas laikā,» tiek paustas bažas vēstulē. Ministrs tiek aicināts izvērtēt un ierobežot līdz šim izvēlēto iznīcinātāju treniņlidojumu taktiku virs Ventspils.

Ventspils mērs Aivars Lembergs iknedēļas preses konferencē pauda uzskatu, ka Latvijai vajadzētu izteikt kategorisku protestu NATO militārajai pavēlniecībai par Latvijas nacionālās drošības reālu apdraudējumu. Pēc A. Lemberga domām, iznīcinātājiem ir plašas iespējas mācīties manevrus citur, tajā skaitā virs Briseles, virs Baltā nama ASV vai virs NATO štāba mītnes. Viņš atminējās, ka līdzīga veida protestu pašvaldība izteica arī PSRS laikos, jo līdzīgus manevrus pirms vairāk nekā 20 gadiem izdarīja arī PSRS iznīcinātāji.
Aizsardzības ministrijas preses nodaļas vadītāja Dace Ankipāne apstiprina, ka minētā vēstule ir saņemta un šajās dienās tikšot izsūtīta atbilde. Tajā paredzēts izskaidrot militāro lidojumu regulas, taču, kamēr atbildes gala variants vēl nav parakstīts, sīkāk sagatavoto atbildi ministrijas pārstāve nekomentē.

D. Ankipāne norāda, ka iznīcinātāju lidojumu augstumi tiek stingri regulēti, ievēroti un kontrolēti. Šīs prasības ir ļoti stingras, un ministrija ir pārliecināta, ka augstuma ierobežojumi tiekot ievēroti. Cilvēki vienkārši nav pie tā pieraduši, un tas tikai tā vizuāli izskatās, ka iznīcinātāji lido zemu. Un ja vēl to pavada spēcīgs troksnis, tad tuvuma efekts šķiet vēl lielāks.

Viņa arī apliecina, ka Aizsardzības ministrija neplāno vērsties NATO institūcijās ar lūgumu nelidot virs Ventspils, jo šādam aicinājumam nav pamata. Latvija jau nenosaka, virs kādām vietām būtu jānotiek iznīcinātāju lidojumiem, bet gan NATO. Turklāt NATO vadošās valstis regulāri mainās, un katrai valstij ir savas kvalifikācijas piloti, regulējumi un attiecīgi treniņlidojumu un patrulēšanas plāni.


Написать комментарий