Latvijā ražotos pīrādziņos Anglijā konstatē zirga gaļu

foto: mammamuntetiem.lv
foto: mammamuntetiem.lv

Latvijā ražotos saldētos maltās gaļas pīrādziņos konstatēta zirga gaļas piejaukums, tādēļ pīrādzīņi izņemti no tirdzniecības, paziņojusi Anglijas Pārtikas standartu aģentūra.

Zirga gaļa nav minēta sastāvdaļu sarakstā, tādēļ tai nevajadzētu būt šajā produktā, norāda aģentūra. Pīrādziņi tirgoti ar zīmolu Galdiņ klājies.

Pīrāgi pārsvarā tika pārdoti mazos pārtikas veikalos Lielbritānijā, un lielākā daļa no tiem tirgoja Austrumeiropas pārtikas preces. Pīrāgus Anglijā izplatīja uzņēmums Monolith UK Ltd un tas jau izņēmis preces no apgrozības.

Zirga gaļa atrasta pīrāgos, kas fasēti 200 gramu iepakojumos. Monolith, testējot produktu, secināja, ka tajā ir vairāk nekā 1% zirgu DNS.

Anglijas Pārtikas standartu aģentūra ir likusi testēt produktā fenilbutazona klātbūtni, kas ir zirgu medikaments, kas aizliegts cilvēku pārtikā.

Kopš janvāra Anglijā ir veikti aptuveni 25 tūkstoši pārbaužu, no kurām 47 gadījumos konstatēta zirga gaļas klātbūtne. Šis ir pirmais gadījums, kad tiek atsaukta prece kopš zirga gaļas skandāla martā.

Kā portālam db.lv sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere, dienestam pagaidām nav informācijas par to, kas ir šī zīmola produktu ražotājs, kurā produktu partijā zirgu DNS konstatēts, kā arī par metodēm, kuras uzņēmums izmantojis testēšanai.

Ja Lielbritānijas uzraudzības dienests konstatēs, ka produkts apdraud patērētāju veselību (šajā gadījumā - laboratoriski konstatēs, ka tas satur zāļu atliekvielas), par to tiks nekavējoties informēts arī PVD, lai dienests varētu veikt oficiālu kontroli uzņēmumā, kas šo produktu ražojis, skaidro I. Meistare, piebilstot, ka tāda ir parastā ziņošanas kārtība starp ES dalībvalstu uzraudzības dienestiem.

Tomēr PVD negaidot oficiālās kontroles rezultātus, plāno noskaidrot, kurš Latvijas uzņēmums ir zīmola Galdiņ klājies īpašnieks un veiks pārbaudi, lai pārliecinātos, kā šajā uzņēmumā tiek nodrošināta izejvielu izsekojamība, kā funkcionē paškontrole un informēs par pasākumiem, kas veicami, lai nākotnē no šādām situācijām izvairītos. 


Написать комментарий