ES lems par 'Hezbollah' iekļaušanu 'melnajā sarakstā'

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Eiropas Savienības (ES) valstu ārlietu ministri pirmdien plāno lemt par Irānas un Libānas šiītu teroristiskās kustības "Hezbollah" iekļaušanu "melnajā sarakstā" jeb teroristisko organizāciju sarakstā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ja 28 ES valstu ministri pieņems lēmumu par organizācijas iekļaušanu "melnajā sarakstā", tad turpmāk šī teroristiskā organizācija nevarēs saņemt naudas pārvedumus no saviem atbalstītājiem Eiropā, kā arī tiks ierobežota diplomātu komunikācijas ar "Hezbollah" pārstāvjiem.

BBC vēsta, ka dažas ES valstis bez entuziasma skatās uz organizācijas iekļaušanu "melnajā sarakstā". Dažas valstis uzskata, ka ir ļoti grūti nošķirt "Hezbollah" militāro spārno no politiskā, kā arī organizācijas iekļaušana "melnajā sarakstā" var vēl vairāk saasināt situāciju Libānā. Kustībai Libānā ir liela vara, norāda BBC. "Hezbollah" ir pat piedalījušies valdības veidošanas procesos.

BBC arī norāda, ka šinī gadījumā visām 28 valstīm lēmums jāpieņem vienprātīgi, proti, neviena no dalībvalstīm nevar būt pret.

Libānas valdība piektdien, 19.jūlijā, lūdza Briseli neiekļaut "Hezbollah" teroristisko organizāciju sarakstā, uzsverot, ka tai ir liela nozīme valsts dzīvē un politikā.

Pagaidām nav skaidrs, kāds būs ES lēmums. BBC atgādina, ka teroristisko organizāciju sarakstā "Hezbollah" ir iekļāvusi ASV, Kanāda, Austrālija un divas Eiropas valstis – Lielbritānija un Nīderlande.


Написать комментарий