Daugavpilī turpinās maģistrālo siltumtīklu rekonstrukcija

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Īstenojot Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu, Daugavpilī turpinās maģistrālo siltumtīklu rekonstrukcija18.novembra ielā un Kauņas ielā. Patlaban noslēgumam tuvojas maģistrālo siltumtīklu rekonstrukcija 18.novembra ielā, sākta maģistrālo siltumtīklu rekonstrukciju Kauņas ielā.

Projekta „Maģistrālo siltumtīklu rekonstrukcija 18.novembra ielā un Kauņas ielā, Daugavpilī” mērķis ir paaugstināt Daugavpils siltumenerģijas pārvades un sadales sistēmas efektivitāti, veicot siltumtīklu rekonstrukciju un līdz ar to samazinot siltumenerģijas un ūdens zudumus, kas ļaus ietaupīt gan kurināmo, gan elektroenerģiju. Projekta realizācija ļaus arī samazināt vides piesārņojumu, uzlabot dzīves kvalitāti pilsētā, vairos pilsētas un reģiona pievilcību, tādejādi veicinot līdzsvarotu visas valsts teritorijas attīstību.
Projekta pirmais posms paredz maģistrālo siltumtīklu rekonstrukciju 18.novembra ielā. Minētais siltumtīklu posms tika būvēts 1981.gadā un gan morāli, gan tehniski ir novecojis. Rekonstruējamā posma garums ir 541,5 metri. Projekta realizācijas rezultātā maģistrālais siltumtīklu posms, kas patlaban atrodas zem ielas braucamās daļas, pārcelts uz zaļo zonu.

Maģistrālo siltumtīklu posma rekonstrukcija 18.novembra ielā ir īpaši aktuāla ERAF līdzfinansētā projekta “Tranzītielas A13 rekonstrukcija Daugavpils pilsētas teritorijā” realizācijas kontekstā, jo 18.novembra iela ir tranzītielas A13 daļa.

Otrais projekta posms paredz maģistrālo siltumtīklu posma rekonstrukciju Kauņas ielā. Minētā maģistrālo siltumtīklu posma garums ir 1272,25 metri. Rekonstrukcijas gaitā tiks nomainīti V siltummaģistrāles cauruļvadi Kauņas ielā, izvēloties lielāka diametra cauruļvadus, kas ļaus atteikties no daļas II siltummaģistrāles, kas atrodas A.Pumpura ielā, ekspluatācijas, tādējādi būtiski samazinot siltuma zudumus. Rekonstrukcijas gaitā tiks nomainīti 1971.gadā izbūvētie cauruļvadi un tiks pārtraukta 1985.gadā būvēto maģistrālo siltumtīklu 716 metrus gara posma ekspluatācija.

Sakarā ar maģistrālo siltumtīklu rekonstrukciju līdz 8.augustam būs slēgta Kauņas iela posmā no L.Dārza līdz Siguldas ielai un Kauņas un Tautas ielu krustojums.

Projekta realizācijas rezultātā siltumenerģijas zudumi rekonstruējamajos siltumtīklu posmos samazināsies par  3324,94 MWh/gadā. Kurināmā (dabasgāzes) patēriņš samazināsies par aptuveni 3941,8 MWh/gadā. Tāpat samazināsies arī kaitīgo izmešu (CO2, NOx, CO) apjoms atmosfērā.

Realizējot projektu, tiks turpināta un tuvināta mērķim realizējamā siltumtīklu rekonstrukcijas plānveida programma, kas paaugstinās siltumapgādes pārvades sistēmas energoefektivitāti, ļaus samazināt siltuma piegādes un sadales zudumus atbilstoši mūsdienu tehniskajam prasībām, panākot kurināmā, elektroenerģijas, ūdens un citu izejvielu patēriņa samazināšanos.

Siltumtīklu rekonstrukcijas darbus plānots pabeigt līdz 2013/2014.g.apkures sezonas sākumam. Plānotās būvdarbu izmaksas – 780 019,86 lati. Maģistrālo siltumtīklu rekonstrukciju 18.novembra ielā un Kauņas ielā veic SIA „Latenergoprojekts”, būvuzraudzību nodrošina SIA „Geo Consultants”.

Projekts tiek realizēts 3.darbības programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" 3.5.2.1.1.aktivitātes "Pasākumi centralizētās siltumapgādes sistēmu efektivitātes paaugstināšanai" ietvaros, ar Eiropas Savienības Kohēzijas Fonda līdzfinansējuma piesaistīti 40% apmērā no attiecināmām izmaksām.


Написать комментарий