Projekta „Натуральный обмен” autors: Ja nenokritīs komēta vai nenotiks kaut kas tamlīdzīgs, noteikti atbraukšu uz Daugavpili

foto no S.Balovina personīga bloga
foto no S.Balovina personīga bloga

No 4. līdz 5. (vai 6.) augustam mūsu pilsētu apmeklēs pasaulslavens viesis – projekta „Натуральный обмен” autors, mākslinieks Sergejs Balovins. 

Jāpaskaidro, ka projekta ietvaros mākslinieks apceļo pasauli, netērējot naudas līdzekļus, turklāt viņa galamērķis ir atkarīgs no valsts vai pilsētas, kas uzaicina viņu. Rezultātā mākslinieks glezno portretus apmaiņā pret ēdienu, biļeti, apģērbu utt. „Afērists Balovins” pastāstīja portālam Gorod.lv par savu projektu un vizīti uz Daugavpili.

- Sergej, pastāstiet, lūdzu, vai Jūs tiešām atbrauksiet uz Daugavpili, jo, kā zināms, Jūsu plāni var mainīties.

- Noteikti ieradīšos uz Daugavpili, protams, ja nenokritīs komēta vai nenotiks kaut kas tamlīdzīgs. Ir zināma vieta, kurā es ieradīšos – tas būs M.Rotko mākslas centrs. Mani uzaicināja daugavpiliete Violeta Orlauskaite, kura pati atrodas Londonā, tādēļ mani sagaidīs viņas draugi.

- Vai tā būs Jūsu pirmā vizīte uz Daugavpili?

- Jā, pirmā. Pēc Daugavpils došos uz Rīgu. Rīgā dzīvo mans labs draugs Didzis Bordo, ar kuru sadraudzējos Šanhajā, un kurš solīja organizēt interesantu tikšanos.

- Sakiet, ko Jūs gaidāt no vizītes uz Daugavpili?

- Parasti es neko konkrētu negaidu, visi mani braucieni parasti sagādā pārsteigumus. Daugavpilī ieradīšos agri no rīta un dienā jau ir paredzēta tikšanās, tādēļ man nebūs daudz laika, lai apskatītu pilsētu, gadījumā, ja saņemšu kādu interesantu piedāvājumu, aizkavēšos šeit līdz 6.augustam.

- Pastāstiet, lūdzu, par ieplānoto tikšanos.

- Parasti tikšanās ilgst pāris stundas: es stāstu, prezentēju videomateriālus, atbildu uz jautājumiem, 4-5 stundas aiziet uz portretu sesiju. Ja pasākums sākas dienā, tas turpinās līdz vakaram.

Parasti tikšanās ilgst pāris stundas, pēc tam strādāju internetā, sniedzu atbildes uz vēstulēm, veicu pierakstus savā blogā, sniedzu intervijas, brīvā laika man gandrīz nav.

- Parasti Jūsu vizītēm ir kāda noteikta tēma, vai esat izvēlējies tēmu, kas būs aktuāla Daugavpilī?

- Šobrīd man nav stingru robežu – tikai apģērbs vai tikai ēdiens, principā ēdiens un papīrs, uz kura gleznoju, ir nepieciešami vienmēr. Tas ir ceļojums, tādēļ nevaru ņemt līdzi visu, ko man dāvina. Ēdiens ir kaut kas vienkāršs, to var apēst vai dalīties tajā ar apkārtējiem. Vienmēr ir nepieciešamas braucamās biļetes, ar kurām varu pārvietoties pa pilsētu, kā arī mobilā telefona priekšapmaksas kartes papildināšana.

- Jūs mājas lapā ir anketa, kuru jāaizpilda, ja interesents vēlas, lai Jūs uzgleznotu viņa portretu. Vai daugavpilieši var to aizpildīt un kļūt par apmaiņas dalībnieku?

- Jā, esmu atzīmējis jūsu pilsētu, tādēļ varat aizpildīt anketu. Tomēr jāņem vērā, ka ne visi varēs kļūt par apmaiņas dalībnieku. Anketu var aizpildīt jebkurā gadījumā, jo tajā var atzīmēt variantu ”vēlos portretu kādreiz, kad būsi manā pilsētā”, es saglabāju informāciju un kad ierodos pilsētā, sazinos ar interesentu. 

- Interesanti, cik ilgi tiks īstenots šis projekts?

- Apceļošu pasauli līdz 2014.gada rudenim, bet laika gaitā plāni mainās – saņēmu jaunus piedāvājumus un uzaicinājumus vai tieši otrādi kāds brauciens tiek atcelts. Tas ir atkarīgs arī no apstākļiem – vienu reizi man neizsniedza ASV vīzu, jo nepierādīju savu nodomu atgriezties uz Krieviju, mani uzskatīja par potenciālu emigrantu. Tādēļ došos uz citu vietu. Šobrīd domāju par braucienu uz Indiju, pastāv vairāki varianti, kā es varu tur nokļūt.



Написать комментарий