Starptautiskās olimpiādes bronzas medaļas ieguvējs: Mana iecienītākā grāmata ir vispārējās fizikas mācību grāmata

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā vēstīts, Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja 11.klases skolēns Sergejs Blakunovs kļuva par 44.Starptautiskās fizikas olimpiādes laureātu.

Viņš pārstāvēja Latviju Kopenhāgenā un ieņēma 3.vietu. Pēc Daugavpils pilsētas domē notikušās svinīgās ceremonijas Sergejs nedaudz pastāstīja par olimpiādi un saviem iespaidiem.

„Kopenhāgena ir ļoti skaista un tīra pilsēta. Pavadījām tur nedēļu, piedalījāmies vairākās ekskursijās. Piemēram, lai apskatītu slaveno Nāriņu, no mūsu viesnīcas gājām kājām veselu stundu.

Olimpiāde notika divās dienās, pa piecām stundām dienā: pirmā bija teorētiskā daļa, tad sekoja eksperimentālā. Teorētiskajā daļā bija jāizpilda 3 uzdevumi, par kuriem piešķīra 30 punktus, otrajā daļā bija 2 uzdevumi un par tiem varēja iegūt 20 punktus. Uzdevumi bija pārtulkoti mūsu dzimtajā valodā. Mums līdzi brauca divi pasniedzēji: Vjačeslavs Kasčejevs un Pauls Paulins.

Visgrūtākais bija tas, ka visi uzdevumi bija jāatrisina uz laiku, tas ir, ļoti ātri. Ieguvu 23 punktus no 50, bet bija jaunieši, kuriem bija 30 un pat 40 punkti!

Olimpiādē piedalījās spēcīgi jaunieši, kuri tai nopietni gatavojās. Piemēram, komanda no Mongolijas (dzīvojām kaimiņos) gatavojas divas dienas nedēļā, sākot ar pagājušā gada novembri. Mums bija mazāk laika, bet mēs arī ļoti centāmies.

Katram dalībniekam izsniedza kalkulatoru, lai visi būtu vienādos apstākļos.

Pēc skolas beigšanas gribētu veltīt sevi zinātnei. Pagaidām neesmu izlēmis, kur stāšos, iespējams, ka palikšu Latvijā, kaut arī iegūtais diploms dod iespēju piedalīties intervijā, lai iestātos kādā ārzemju augstskolā.

Piemēram, Kembridžā pirmajā kursā nav noteikta studiju virziena, ir programma „Natural sciences”, kuras ietvaros tiek studētas visas eksaktās zinātnes.

Daudz mācos patstāvīgi, pie savas fizikas skolotājas Tatjanas Maslovas griezos tikai, ja kut kas nav skaidrs. Pievērsos fizikai 8.klasē. Pagaidām nezinu, kura fizikas nodaļa man ir tuvāka.

Piemēram, 10.klasē interesējos par mehāniku, bet šogad sapratu, ka visinteresantākais ir elektrība un magnētisms. Kas zina, par ko domāšu nākamgad.

Pēc 9.klases beigšanas biju uzaicināts uz nodarbībām Rīgā, kur man uzdāvināja biezu vispārējās fizikas grāmatu, tāpēc man ir, ko lasīt”, pastāstīja bronzas medaļas ieguvējs.
 


Написать комментарий