Māksliniece no Rīgas daugavpiliešiem piedāvā izstādē „Dinaburgas dārzi” piepildītos bērnības sapņus

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Trešdien, 8.maijā, Daugavpils Māla mākslas centrā tika atklāta keramiķes Izabellas Krolles personālizstāde “Dinaburgas dārzi”. Tajā var aplūkot mozaīkas un skulptūras – kopumā vairāk nekā 20 radošos darbus.

Šogad māksliniece svinēja 75 gadu jubileju, vairāk nekā pusgadsimtu viņa ir veltījusi mozaīkas veidošanai. Pēc Izabellas Krolles domām, tieši mozaīka esot monumentālā glezniecība, kas prasa pacietību un izturību, bet ilga darba rezultāts esot tā vērts. Dažreiz ceplī apdedzinātai plāksnītei ir ap 10 toņiem, bet nepieciešami ir tikai trīs, tādēļ māksliniece rūpīgi piemeklē mozaīkas sastāvdaļas, izgatavojot līdz 100 paraugiem.

Dzīves lielāku daļu māksliniece pavadījusi Rīgā, tomēr viņai patīk apmeklēt dzimto pusi – Daugavpili, tādēļ šī personālizstāde tiek veltīta Latgalei. „Tie ir mani bērnības sapņi: tādu es redzu savu dzimteni. Ir Luksemburgas dārzi, bet, manuprāt, Daugavpils ir labākā pilsēta: tā ir koša, pilna ar ziediem, dārziem, putniem un fantāziju”, dalījās māksliniece.

Pēc Izabellas Krollles vārdiem, viņa nekad neizgatavo skiču uzmetumus un viņai nepatīk atkārtoties, tādēļ visi radošie darbi ir oriģinālie. Izstādē var aplūkot ne tikai lieliskas mozaīkas, bet arī putnu skulptūras, kuru vidū ir krāšņi pavasarīgi totēmi.

Košā izstāde ir pretrunā ar izveidojušos uzskatu, ka Latvijas keramika esot bāla, un mozaīka parasti tiek veidota pelēkbrūnos toņos. Spilgti sarkanā, dzeltenā, koši zilā krāsa piesaista uzmanību, putni izskatās kā dzīvi.

Māksliniecei bijušas vairāk nekā 40 personālizstādes gan Latvijā, gan ārzemēs. Viņa aktīvi piedalās dažādās keramiķu izstādēs, ir vairāku mozaīku līdzautore, viņas darbi rotā vairāku valstu muzeju zāles un ir papildinājuši privātkolekcijas Latvijā, Krievijā, Kanādā, Izraēlā, ASV, Austrālijā, Francijā, Vācijā, Lielbritānijā u.c. Mākslinieci ļoti atbalsta vīrs, kurš ir viņas domubiedrs.

Izstāde „Dinaburgas dārzi” Daugavpils Māla mākslas centrā apskatāma līdz jūnija beigām.



Написать комментарий