E.Sprūdžs: Latgales rīcības plāns beidzot ir pievērsis uzmanību reģiona reālajām problēmām

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ierosinājuma izstrādātais rīcības plāns „Iespēju Latgale” ir beidzot pievērsis uzmanību reģiona reālajām problēmām un aktualizēti jautājumi, ko neviens nevēlējās redzēt un risināt gadiem, norāda ministrs Edmunds Sprūdžs.

“Es zinu, ka plāns nav kāda burvju nūjiņa, to vēl nejūt katrā ģimenē. Latgalē joprojām ir daudz problēmu. Tomēr sasniegtais rāda, ka ilgākā laika periodā ieguvumus izjutīs daudzi,” piebilst ministrs.

Viņš uzver, ka šī gada laikā Latgalē cilvēki ir kļuvuši drošāki un sāk ticēt rītdienai.

"Drošības sajūtas un pārliecības par sevi mums ļoti pietrūkst arī visas Latvijas mērogā - problēma nav skaitļos un ekonomikas izaugsmes rādītājos. Problēma ir nespējā cilvēkiem dot ticību labākai nākotnei,” pauž Edmunds Sprūdžs un piebilst, ka pozitīvu redzējumu un iedvesmas pilnus stāstus sniedz nesen pirmizrādi piedzīvojusī filma „Latgale. Trīs stāsti”.

Ministrs uzsver, ka Latgales reģiona rīcības plāns ir jāvērtē arī kā pilotprojekts.

"Tā ir jauna pieeju Latvijas reģionu attīstībai, ko vēlāk izmantosim par pamatu citu reģionu attīstības veicināšanai. Jau tagad esam sākuši konsultācijas ar Rīgas pašvaldību par īpašu likumu, kas palīdzētu Rīgai labāk izmantot tās priekšrocības attīstībai,” stāsta ministrs.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece Ilona Raugze uzsver, ka pagājušajā gadā paveiktais liecina, ka tieši valsts iestāžu, pašvaldību un reģiona kopdarbs ir tas, kas dod rezultātu.

Viņa piebilst, ka daudzu plānā paredzēto pasākumu īstenošanai ļoti liela nozīme ir pašu pašvaldību aktivitātei un iesaistei.

VARAM prioritāte šajā plānā ir infrastruktūra uzņēmējdarbības atbalstam, kā piemērs ir Daugavpils pilsētas Ziemeļu rūpnieciskā zona, kur būtiska ir ceļu infrastruktūras sakārtošana un labuma guvēji būs 12 uzņēmumi un ap 1227 nodarbinātie.

Kopumā ir piesaistīti Eiropas Savienības fondu līdzekļi 55,7 miljonu latu apmērā un valsts budžets 5,9 milj. latu apmērā, kuru apgūšanā šogad aktīvi jāiesaistās pašvaldībām.

Sīkāka informācija par pagājušajā gadā paveikto un šogad plānoto – pielikumā.

Informācija par Rīcības plānā Latgales reģiona izaugsmei 2012.-2013.gadam paredzēto pasākumu izpildi


Написать комментарий