Baltkrievija vaino cilvēktiesību pārkāpumos Latviju un vēl 24 valstis

foto: uardian.co.uk
foto: uardian.co.uk

Baltkrievijas Ārlietu ministrija (ĀM) pirmdien publiskoja ziņojumu par cilvēktiesību pārkāpumiem 2012.gadā 23 Eiropas Savienības (ES) valstīs, tostarp Latvijā, kā arī ASV un Kanādā.

"Ziņojuma nolūks ir vērst uzmanību uz cilvēktiesību pārkāpumiem valstīs, kuras tradicionāli sevi uzskata par "attīstītajām demokrātijām", ar konkrētiem faktiem demonstrēt, ka tās neievēro savas starptautiskās tiesiskās saistības," ziņojuma ievadā raksta Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs.

Baltkrievijas ĀM norāda, ka ziņojuma sagatavošanā izmantota informācija no Baltkrievijas diplomātiskajām pārstāvniecībām, plašsaziņas līdzekļiem un "citiem uzticamiem atvērtajiem avotiem".

Latvijai ziņojumā pārmesta diskriminācija pret etniskajām minoritātēm, tostarp nespēja atrisināt jautājumu par pilsonības piešķiršanu etnisko minoritāšu pārstāvjiem, spīdzināšana Daugavpils cietumā – šajā gadījumā Baltkrievijas ĀM atsaucas uz Eiropas Cilvēktiesību tiesas lēmumu, kas atzīst par pazemojošu un necilvēcisku izturēšanos pret šā cietuma ieslodzītajiem, kā arī pieminēti "Eurostat" dati, ka 40% Latvijas iedzīvotāju ir pakļauti nabadzības riskam. Vēl Baltkrievija Latvijai pārmet preses brīvības ierobežošanu, minot vienu piemēru – kratīšanu pie Latvijas Krievu kopienas portāla "Baltija" galvenā redaktora Sergeja Malahovska, kuram tika inkriminēta naida kurināšana.

To valstu vidū, kurām ziņojumā pārmesta cilvēktiesību neievērošana, ir Igaunija, Lietuva, Polija, Vācija, Francija un Lielbritānija. Valstis tiek apsūdzētas rasu diskriminācijas propagandā, spīdzināšanā, bijušo amatpersonu politiskā vajāšanā, žurnālistu vajāšanā, migrantu un bēgļu tiesību neievērošanā un citos pārkāpumos.

ES, ASV un Kanāda ir noteikušas sankcijas pret Baltkrieviju par cilvēktiesību pārkāpumiem.


Написать комментарий