EM: lielākie rūpniecības riski saistīti ar globālās ekonomikas attīstību

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Šogad pozitīvi apstrādes rūpniecību varētu ietekmēt pakāpeniski augošais pieprasījums iekšējā tirgū. Tomēr kopumā nozares izaugsme lielākā mērā saistīta ar ārējā pieprasījuma izmaiņām un eksporta iespējām, tāpēc lielākais nozares risks saistīts ar globālās ekonomikas attīstību.

Kā prognozē starptautiskās institūcijas, tad lielākajā Latvijas eksporta tirgū - Eiropā - izaugsme būs vāja un atveseļošanās - pakāpeniska. Tas nozīmē, ka, saglabājoties vājam pieprasījumam ārējos tirgos, aizvien lielāka nozīme būs Latvijas  ražotāju spējai uzturēt savu konkurētspēju.


Arī pagājušā gada nogalē apstrādes rūpniecībā saglabājās stabila izaugsme. Decembrī, salīdzinot ar novembri, ražošanas apjomi nozarē pieauga par 0,8% (pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem) un par 10,4% pārsniedza iepriekšējā gada decembra līmeni (pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem).

2012. gadā gandrīz 64% no visas apstrādes rūpniecībā saražotās produkcijas tika eksportēta. Pat saglabājoties vājam pieprasījumam ārējos tirgos, visās apstrādes rūpniecības nozarēs ražošanas apjomi pērn bija lielāki nekā 2011.gadā. Nozīmīgākais devums kopējā apstrādes rūpniecības izaugsmē 2012.gadā bija metālapstrādes nozarei.

Ražošanas apjomi ievērojami pieauga datoru, elektronisko un optisko iekārtu, transportlīdzekļu ražošanā, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā, kā arī papīra ražošanas un poligrāfijas nozarē. Ražošanas apjomi 2012.gadā turpināja stabili pieaugt arī vienā no lielākajām Latvijas rūpniecības nozarēm - kokapstrādē (kāpums par 5,4%). Jāatzīmē, ka iepriekš minētajās nozarēs ražošanas apjomi jau ievērojami pārsniedz pirmskrīzes līmeni. Savukārt tādās nozarēs kā pārtikas ražošana un vieglā rūpniecība 2012.gada laikā ražošanas apjomi auga mērenāk.

Latvijas apstrādes rūpniecības uzņēmumu konjunktūras apsekojumi liecina, ka uzņēmēju kopējais novērtējums par turpmākās izaugsmes iespējām pēdējā laikā praktiski nav mainījies, kamēr   vidēji ES-27 valstīs 2012.gada otrajā pusē ražotāju konfidence pasliktinājās.

"Kopumā 2012.gadā, neraugoties uz saspringto ekonomisko situāciju un pat vērojamo recesiju vairākās Eiropas valstīs, Latvijas apstrādes rūpniecība pret šiem ārējās vides satricinājumiem bijusi noturīga. Lai arī atsevišķu mēnešu griezumā apstrādes rūpniecības apjomi bija svārstīgi, tomēr kopumā nozarē bija vērojama stabila izaugsme. 2012.gadā apstrādes rūpniecībā ražošanas apjomi ievērojami pārsniedza 2011.gada rādītājus, pieaugot par 9,3%. Turklāt vairākās rūpniecības nozarēs ražošanas un eksporta apjomi jau krietni pakāpušies virs pirmskrīzes līmeņa, kas rāda, ka Latvijas rūpniecībai ir potenciāls un to nevajag novērtēt par zemu. Lai šo potenciālu turpmāk attīstītu, būs nepieciešamas investīcijas produktivitātē un arī darbaspēkā, kas vairotu Latvijas ražotāju konkurētspēju starptautiskā līmenī. Tāpat būtiski veidot mērķtiecīgus valsts un pašvaldību ieguldījumus ražošanas infrastruktūrā, lai vairotu Latvijas pievilcību industriālo investīciju jomā" uzsver ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.


Написать комментарий