Francija un Vācija: nav zināms vai izdosies vienoties par ES budžetu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Francija ir gatava piekrist Eiropas Savienības (ES) 2014. – 2020. gada budžetam, tomēr vēl daudz kas ir jāspēj izdarīt pirms Briselē notiekošā samita, pavēstījis valsts prezidents Fransuā Olands.

«Mēs darīsim visu, lai panāktu vienošanos, tomēr nepieciešamo priekšnoteikumu joprojām vēl nav,» sacīja Francijas prezidents. Vienlaikus viņš atzina, ka līdz ceturtdienai, kad sākas ES samits, ir vēl laiks, lai panāktu vienošanos.


Par neskaidrību saistībā ar ES budžeta diskusijām brīdinājusi arī Vācijas kanclere Angela Merkele. Arī Vācijas kanclere norādījusi, ka viņas valsts darīs visu iespējamo, lai savienība par budžetu spētu noslēgt vienošanos. A. Merkele atzina, ka samitā paredzētās sarunas starp ES valstīm būs ārkārtīgi sarežģītas, tomēr ir vērts mēģināt. «Vācija centīsies palīdzēt sasniegt rezultātu. Diemžēl mēs tikai nedēļas beigās spēsim redzēt vai tas izdosies,» sacīja A. Merkele.

Vācijas kanclere arī atzina, ka viņas valsts, kas ir lielākā ES ekonomika, aizsargās savas intereses. «Vācija ir viena no lielākajām maksātajām ES budžetā. Tādēļ svarīgākais mums ir veids, kādā finansējums tiek izmantots – vai tas palīdzēs veidot ES konkurētspējīgāku un  efektīvāku,» sacīja kanclere.

Aizvadītā gada novembrī ES līderu sarunas par daudzgadu budžetu beidzās bez rezultātiem. Daļa valstu vēlas panākt ES daudzgadu budžeta samazinājumu. Reaģējot uz šo valstu iebildumiem, Eiropadomes vadītājs van Rompejs pērn ierosināja ES budžetu samazināt par 75 miljoniem eiro un noteikt izdevumu griestus 973 miljardu eiro apmērā.

Tomēr vairākas valstis – tostarp Lielbritānija un Zviedrija – paudušas uzskatu, ka ES budžeta samazinājumam vajadzētu būt lielākam – 100 līdz 200 miljardu eiro apmērā. Pret budžeta tēriņu samazināšanu iebilst ES nabadzīgākās valstis.

Janvārī Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Martins Šulcs brīdināja, ka paredzētajā sanāksmē varētu netikt panākta vienošanās par ES daudzgadu budžetu 2014. – 2020. gadam. Gadījuma, ja netiks panākta vienošanās par daudzgadu budžetu, ES varētu izmantot ikgadējos budžetus, atzina EP prezidents.


Написать комментарий