SC Satversmes tiesā apstrīd referendumu ierosināšanas kārtību

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pirmdien 20 opozīcijā esošās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) deputāti iesnieguši pieteikumu Satversmes tiesā (ST) par novembrī Saeimā pieņemtiem grozījumiem likumā "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu", kas apgrūtina referenduma ierosināšanas procedūru, portālu "Delfi" informēja SC.

Pieteikumu ir sagatavojis Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš, kurš uzskata, ka likuma prasība referendumu ierosinātājiem pašiem savākt 30 000 pilsoņu parakstu, nevis 10 000 kā tas bija līdz šim, "būtiski ierobežo pilsoņu tiesības iesniegt likumprojektus un Satversmes grozījumus".


Deputāti lūdz atzīt par neatbilstošām Satversmei koalīcijas atbalstītās likuma izmaiņas, kas paredz nepieciešamību savākt 30 000 vēlētāju parakstu tautas iniciatīvu virzīšanai, iepriekš prasīto 10 000 parakstu vietā, kā arī nosaka, ka pēc 2015.gada 1.janvāra jebkādas likumdošanas iniciatīvas autoriem pašiem būs jāsavāc ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju balsu.

"Prasībai savākt 30 000 vēlētāju parakstus iniciatīvas virzīšanas pirmajā posmā trūkst jebkāda pamatojuma. Tas ir formāls matemātisks aprēķins. Acīmredzams, ka pieņemtie grozījumi pēc būtības sašaurina Satversmē ierakstītās iedzīvotāju tiesības piedalīties likumdošanas procesā. Izdarot šādus grozījumus valdošā koalīcija sevi ir nostādījusi augstāk pār Latvijas tautu, apzināti nosakot tādus ierobežojumus, kuri nav izpildāmi", uzskata Elksniņš.

"Saeimas vairākums ierobežoja tiešās demokrātijas mehānisma īstenošanu Latvijā, samazinot valsts institucionālo un finansiālo atbalstu, ierobežojot Satversmes 1.pantu. Šāda likumdošanas prakse degradē Satversmes kodola un 1.panta nozīmi, jo ar īpašu likumu tiek padarīta par neiespējamu Satversmes normu piemērošana. Šī ir valstij bīstama tendence," pauž Elksniņš.

Jau ziņots, ka Saeima 8.novembrī apstiprināja izmaiņas referendumu ierosināšanas kārtībā. Līdzšinējā kārtība paredzēja, ka referendumu ierosinātājiem jāsavāc pašiem 10 000 parakstu, bet pārējos parakstus vāc Centrālā vēlēšanu komisija par saviem līdzekļiem. Saeima šo kārtību mainīja, liekot līdz 2015.gadam pilsoņiem pašiem savākt 30 000 parakstu un pārējo parakstu vākšanu apmaksātu valsts, bet pēc 2015.gada referendumu iniciatoriem jau pašiem būs jāsavāc visus aptuveni 154 000 nepieciešamo parakstu.

Likums paredz atvieglot parakstu vākšanas procedūru, nosakot iespēju tos vākt arī bez maksas elektroniski, kā arī apstiprināt ne tikai pie zvērināta notāra, bet arī dzīvesvietas deklarēšanas vietā pašvaldībā, bāriņtiesā, kura veic notariālas darbības, kā arī novadā vai pagastā pie pilsētas pārvaldes vadītāja. Maksa par paraksta apliecināšanu nevarēs pārsniegt pusi no summas, kas likumā noteikta paraksta īstuma apliecināšanai bāriņtiesās.


Написать комментарий